Pogreb princa Philipa sljedeće subote u dvorcu Windsor

Pogreb princa Philipa održat će se u subotu, 17. travnja u 15 sati po lokalnom vremenu u kapeli Sv. Jurja u dvorcu Windsor gdje je u petak preminuo suprug britanske kraljice Elizabete II., objavila je Buckinghamska palača.

Privatnu ceremoniju prenosit će televizija, a nazočit će i princ Harry, koji živi u Kaliforniji, ali ne i njegova trudna supruga Meghan Markle, objavljeno je.

Minutom šutnje na početku obreda u cijeloj zemlji odat će se počast preminulom princu.

Vojvoda od Edinburgha, u skladu s njegovim željama, neće imati državnički pogreb, niti će  njegovo tijelo biti izloženo prije pogreba u dvorskoj kapeli.

Ispred kraljevskih rezidencija ljudi su u subotu nastavili polagati bukete cvijeća kako bi odali poštovanje 99-godišnjem princu koji je preminuo u petak ujutro.

Oružane snage ispalile su u podne počasne topničke salve u većem broju gradova, uključujući London, Edinburgh, Cardiff, Belfast i Gibraltar, objavilo je Ministarstvo obrane.

Brodovi kraljevske mornarice na moru, uključujući HMS Diamond i HMS Montrose, također su ispalili plotune u čast vojvode koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata služio kao pomorski časnik i obnašao dužnost lorda visokog admirala.

Zvono na Westminsterskoj opatiji zazvonilo je 99 puta, a zastave na Buckinghamskoj palači i vladinim zgradama spuštene su na pola koplja.

Princ PhiIip i kraljica Elizabeta vjenčali su se prije 73 godine, a on bi u lipnju napunio 100 godina.

Grčki princ Philip oženio je Elizabetu 1947. i prvi je koji joj je obznanio smrt njezina oca pet godina poslije dok su bili u Keniji, nakon čega je ona postala kraljica sa samo 25 godina.

Komentiraj