Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Ratka Božića, vlasnika propalog Split Ship Managementa, kojem još uvijek sude za lažirane štete u Jadroplovu 90-ih godina prošlog stoljeća.

Božića sada terete za štetu u vlastitoj firmi Split Ship Management, koja je završila u stečaju. Još 2009. i 2010. godine dao je pozajmice offshore tvrtki Swift Group registriranoj u Svetom Vincentu i Grenadinima. Radi se o 5,8 milijuna kuna. U godinu dana sklopljeno je ukupno osam zajmova, a Državno odvjetništvo tereti Božića da je nastavio s poslovanjem iako je bio svjestan da je ta tvrtka u problemu i da mu zajmove neće vratiti, što se na kraju i dogodilo.

Božićev branitelj Nediljko Ivančević navodi kako je Božić bio sudionik plovidbenog pothvata te da je sa Swift Groupom imao zaključen dogovor oko posade i brodova Swift Cro i Swift Split.

“Prema ugovoru i međunarodnim pravilima bio je odgovoran i za brodove i za posadu. Kao onaj tko je odgovaran za posadu, umjesto da im isplati plaću, dogovorio je pozajmicu grupaciji da im oni isplaćuju plaće, a zauzvrat je Božić dobio tehničko upravljanje i upravljanje posadom za idućih pet godina dok ne vrate pozajmice. U korist SSM-a su vinkulirane police osiguranja i tereta. Pozajmice nisu vraćene, jer su brodovi zaplijenjeni zbog dugova”, rekao je Indexovom novinaru odvjetnik Ivančević.

Komentiraj