VIDEO INTERVJU – PODACI NEUMOLJIVI: U HRVATSKOJ SE ŽIVI LOŠE!

Da živimo u zemlji paradoksa već je dobropoznata stvar, no svaki se puta ponovo iznenadimo kada iz EU stignu novi podaci koji nam ponovo otvaraju oči.

Koliko god se naši političari trudili uvjeriti nas kako nam je divno i krasno, kako raste BDP, kako prosječna plaća iz mjeseca u mjesec biva sve veća, kako će turizma ponovo bilježiti  rekordne rezultate i da nismo ni svjesni kako nam je lijepo, najnoviji rezultati Eurostata pokazuju sasvim suprotno.

Po kvaliteti života druga smo najlošija zemlja članica EU, a iza nas je samo Bugarska. Najočitiji primjer ove paradoksalne situacije je usporedba sa Rumunjskom čije je prosječna plaća čak 40% niže od naše, a ipak kupovna moć rumunjskih građana znatno je veća nego ona običnog Hrvata.

Na prvi pogled stvarno za ne vjerovat, no razlog je krajnje jednostavan. Naime, naše cijene su neusporedivo više od onih u Rumunjskoj, no slično je i sa većinom ostalih država članica EU. Evo kako cijelu situaciju komentira predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.

Što je još čudnije, kada se usporede recimo cijene kruha u Nizozemskoj i Hrvatskoj dolazimo do podatka kako je kruh kod nas skuplji čak 15-tak %, a nizozemska prosječna neto plaća iznosi vrtoglavih 2152 eura:.

Stvarno je čudno da sa ovako niskim cijenama nizozemski proizvođači mog vrlo dobro zarađivati, dok hrvatski proizvođač i sa ovako visokim cijenama jedva „spaja kraj s krajem“. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Komentiraj