Počelo suđenje tinejdžerima koji su ubili profesora u Francuskoj: Sudi im se za urotu i zasjedu

Autor:

Screenshot X

 Šestero tinejdžera optuženih da su suučesnici u umorstvu francuskog profesora povijesti Samuela Patyja u islamističkom napadu 2020. godine u ponedjeljak izlaze pred sud u procesu iza zatvorenih vrata.

Paty je svojim učenicima na satu o slobodi izražavanja pokazao karikature proroka Muhameda, što je razbjesnilo njihove roditelje muslimane. U islamu se prikazivanje proroka Muhameda smatra blasfemijom.

Jedna od šestero tinejdžera je 15-godišnjakinja koja je navodno svojim roditeljima rekla da je profesor pokazao karikature Muhameda na satu i sudi joj se za lažnu optužbu jer se utvrdilo da nije bila na satu kad se to dogodilo. 

Patyja je pred školom u pariškom predgrađu ubio 18-godišnjak rođen u Čečeniji kojega je ubrzo usmrtila policija.

Petero ostalih maloljetnika, starih između 14 i 15 godina u vrijeme napada, optuženo je zbog kriminalne urote i zasjede. Sudi im se jer su ubojici pokazali 47-godišnjeg profesora ili pratili njegov izlazak iz škole.

Svima se sudi na sudu za maloljetnike, a prijeti im do 2,5 godine zatvora. Saslušanja koja će se održavati iza zatvorenih vrata trajat će to 8. prosinca.

Zbog tog ubojstva koje je šokiralo Francusku uhićeno je i osmero odraslih. Francuska je dom najveće muslimanske manjine u Europi, a proteklih godina je meta terorističkih napada islamista.

Dio profesora je nakon Patyjevog ubojstva priznalo da se cenzuriraju po pitanju slobode govora i vjere kako bi izbjegli sukob s učenicima i njihovim roditeljima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.