Počeli festivalski programi Animafesta. Devet cjelina posvećeno SF-u i filmovima o budućnosti

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, koji se otvara u ponedjeljak u Kinu SC, pripremio je za 33. izdanje tematski program s devet cjelina posvećen SF-u i filmovima koji promišljaju budućnost, razvoj čovjeka i tehnologije, ali i nezaobilaznu umjetnu inteligenciju. 

Cjelina “Budućnost je ovdje” bavi se s AI i drugim računalnim tehnologijama u animaciji, “Svijet sutrašnjice” budućnošću, “Katastrofe” daju primjere (post)apokaliptičnog podžanra, kao i “Spekulativna animacija – Povratak u postapokalipsu”, u izboru Olge Bobrowske.

“Science Friction” predstavlja kolažni film u izboru umjetničkog ravnatelja festivala u Ottawi Chrisa Robinsona, a tu je i cjelina sa SF filmovima iz povijesti Zagreb filma.

Program kratkometražnih filmova obuhvaća klasike i novije autore, poput Mélièsa, Markera, Borowczyka, Vukotića, Grgića, Servaisa, Hertzfeldta, Mulloya, Marušića, Buckelewa, Mcglocklina, Seidela, Popakula, Barića, Tadića i Pisačića.

Zadnje dvije cjeline donose dugometražne uratke, kultni anime “Ghost in the Shell”, francusko-poljski “Chronopolis”  i rumunjski “Svemirska misija Delta”.

Festivalski programi već počeli 

Iako se festival službeno otvara navečer, filmski i izložbeni programi već su počeli, a za vikend u gradskim centrima za kulturu u Dubravi, Maksimiru i Travnom prikazani su filmovi Obiteljskog programa i Natjecanja filmova za djecu.

U Galeriji Šira danas se otvara izložba preddiplomskih i diplomskih filmova, scenografija, lutaka, animiranih sekvenci i AR skica studenata Akademije umjetnosti Sveučilišta Nova Gorica.

Već su postavljene i ostale festivalske izložbe, koje će službeno otvorenje imati kasnije ovoga tjedna, a na koje je ulaz slobodan.

U Galeriji SC je “Iza kulisa / Behind the Scenes 5” autora zastupljenih u Velikom natjecanju kratkometražnog filma i Natjecanju studentskog filma, a u Galeriji Kranjčar izložba crteža, grafike, videa i AV instalacije Williama Kentridgea “Circulus vitiosus”.

U predvorju Kina SC postavljeni su strip-mobili Irene Jukić Pranjić, koji objedinjuju strip, animaciju i iskustva optičkih i mehaničkih igračaka, a u Dvorani Sek “ALU Mapping: Planet Kanca Manca” sa scenografskim elementima na koje se video mapiranjem apliciraju elementi festivalske špice, rad studentica ALU u Zagrebu.

Kratkometražna konkurencija u ponedjeljak predstavlja, među ostalima za Oscara nominirane “Prodavače leda” Joãa Gonzaleza, ekološki “PLSTC” Laena Sanchesa nastao uz pomoć AI-ja, kritiku buržujskog uma “Gdje živim” Susanne Jirkuff, novi lutka-film Lee Vidaković “Obiteljski portret” i ukrajinski film o dječjem doživljaju ruske invazije “Mariupolj”.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner