Počela umra, ograničen broj hodočasnika u Veliku džamiju

Prva skupina muslimanskih hodočasnika stigla je u nedjelju u Meku, Saudijsku Arabiju, na umru (mali hadž), sedam mjeseci nakon što je taj obred odgođen zbog izbijanja epidemije koronavirusa

Svaki dan, ulazak u Veliku džamiju u Meku biti će dozvoljen za oko 6000 hodočasnika koji prebivaju u Saudijskoj Arabiji. Hodočasnicima će postupno biti omogućen ulazak u džamiju kako bi se smanjila opasnost od širenja zaraze.

Saudijski mediji javljaju da je od 27. rujna izdano nešto više od 108.000 dozvola za umru. Također su objavili fotografije hodočasnika na malom hadžu s maskama na licima i na propisnoj udaljenosti kada obilaze Kabu, glavno svetište islama u obliku crne kocke.

Muslimani izvan Saudijske Arabije moći će početi dolaziti na umru od 1. studenoga. Tada će dnevno u Veliku džamiju moći ući do 20.000 hodočasnika.

Saudijsko ministarstvo za hadž je hodočasnicima stavilo na raspolaganu aplikaciju za pametne telefone pomoću koje se mogu registrirati i rezervirati svoje mjesto.

Na umru se obično svake godine sliju u Saudijsku Arabiju milijuni islamskih vjernika. Prošle je godine to učinilo 19 milijuna muslimana.

Mali hadž se može obaviti bilo kada tijekom godine.

Komentiraj