Počela evakuacija džihadista IS-a na jugu Damaska

EPA/YOUSSEF BADAWI

Džihadisti skupine Islamske države (IS) pritiješnjeni pred ofenzivom sirijskih snaga u jedinom preostalom džepu koji drže na jugu Damaska, počeli su se u nedjelju povlačiti prema pustinji, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Početak evakuacije događa se pošto je u subotu stupilo na snagu primirje između režima Bašara al Asada koji je vodio jednomjesečnu ofenzivu na tu posljednju džihadističku utvrdu u prijestolnici i IS-a, navodi SOHR. Evakuacijom su uglavnom obuhvaćeni borci IS-a u palestinskom kampu u Jarmuku koji je postao prigradsko naselje Damaska i u Tadamunu, dodaje ta nevladina organizacija.

Sirijska državna glasila su demantirala informacije o evakuaciji iz četvrti Hadžar al Asvad, ali ne govore izrijekom o situaciji u Jarmuku i u Tadamunu.

“Šest autobusa je u noći na nedjelju ušlo na područje pod kontrolom IS-a kako bi borce te skupine i njihove obitelji odvezli prema pustinji” gdje skupina drži još neka područja, rekao je za AFP ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

“Autobusi su trenutačno blizu grada Palmire (središte zemlje)”, dodao je. Idu na istok Sirije.

“Jutros su i drugi autobusi ušli u kamp u Jarmuku, sada je ondje 26 autobusa”, rekao je Rahman dodajući da su “zasad većina ljudi u autobusima civili”.

Operacija se događa 24 sata nakon primirja koje je u subotu u podne stupilo na snagu na području pod kontrolom IS-a.

Režim Bašara al Asada je 19. travnja počeo veliku ofenzivu na posljednju enklavu IS-a na jugu Damaska te zauzeo četvrti Tadamun, Hadžar al Asvad, Kadam i palestinski izbjeglički kamp Jarmuk.

Uspije li zauzeti posljednja područja pod vlašću IS-a u Damasku, režim će kontrolirati čitavu prijestolnicu i okolicu, što će biti prvi put nakon 2012.

Komentiraj