Po prvi put u povijesti, dva afroamerička quarterbacka sučelit će se u Super Bowlu

Za Douga Williamsa, prvog afroameričkog quaterbacka koji je startao i osvojio Super Bowl, gledanje utakmica NFL Konferencijskog finala u nedjelju bio je emotivan trenutak.

Gotovo točno 35 godina nakon što je osvojio Super Bowl s tadašnjim Washington Redskinsima, Williams je sretno promatrao kako Patrick Mahomes i Jalen Hurts vode Kansas City Chiefse i Philadelphia Eaglese do ovogodišnje velike utakmice.

Sada, po prvi put u povijesti, dva afroamerička qaterbacka sučelit će se u Super Bowlu kada se Chiefsi i Eaglesi sastanu na State Farm stadionu u Glendaleu, Arizona, 12. veljače.

“Bilo mi je stvarno drago”, rekao je Williams za CNN Sport, “vidjeti da se ovo dogodilo danas i znati da smo daleko dogurali i da još uvijek imamo dug put.”

Ako Eaglesi trijumfiraju na Super Bowlu LVII, tada bi Hurts postao četvrti afroamerički quaterback koji je osvojio NFL prvenstvo nakon Williamsa 1988., Russella Wilsona sa Seattle Seahawksima 2014. i Mahomesa, koji bi mogao biti prvi afroamerički quaterback koji je osvojio više naslova, u 2020.
Ima nade da bi svojim djelovanjem na terenu mogli inspirirati generacije koje dolaze.

“Znam da će ti dečki biti nabrijani i spremni za igru”, rekao je bek Chicago Bearsa Justin Fields.

“Ali to je definitivno veliki trenutak za mnogo afroameričkih, mladih QB-a koji dolaze i koji ih inspiriraju i možda si govore: ‘To bih mogao biti ja jednog dana.'”

Tijekom odrastanja, Fields je bio inspiriran još jednim afroameričkim bekom, Newtonom, do te mjere da je od osmog razreda nosio legendarni dres s brojem 1 bivše zvijezde Carolina Panthersa.

Ali 23-godišnjak shvaća kako njegovi suvremenici također pomažu u razvoju te igračke pozicije

“Jalen i Patrick, oni mogu učiniti mnogo sjajnih stvari na terenu u smislu bacanja nogometne lopte i sposobnosti produživanje igre ​​nogama”, kaže Fields.

“To je jednostavno sjajno – imati prvi Super Bowl s dva afroamerička quarterbacka definitivno je povijesni trenutak.”

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, glavni trener Chiefsa Andy Reid, koji je također proveo 14 godina s Eaglesima, rekao je da je više usredotočen na činjenicu da su igrači poput Mahomesa i Hurtsa “stvarno dobri”, nego na “koje ste boje”.

“Kako idemo dalje, više vam nikada neće morati biti postavljeno ovakvo pitanje”, rekao je.

“Razumijem zašto pitate, apsolutno, ali to je priznanje djeci, obojica su fenomenalni igrači. Sretan sam zbog oboje.”

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]