PNUSKOK: Evo za što se terete šef Groblja Šegota, njegova sestra i još troje uhićenih

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Rijeke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita u gospodarskom poslovanju te 49-godišnjakinjom, njegovom sestrom, zbog kaznenog djela pomaganje u primanju mita u gospodarskom poslovanju, javlja policija.

Dodjela poslova

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 45-godišnjak od prosinca 2019. godine do srpnja 2021. godine, kao voditelj podružnice Gradskih groblja sa sada pokojnim poduzetnikom i vlasnikom dvaju trgovačkih društava iz Sesveta dogovorio da će, suprotno pravilima, njegovim trgovačkim društvima omogućiti dodjelu poslova kojima se izvode radovi za podružnicu Gradska groblja, ali i da će, također suprotno pravilima, njegovim tvrtkama omogućiti dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažna objekta za prodaju robe u Aleji Hermanna Bollea. Osumnjičeni 45-godišnjak je u zamjenu za navedeno zatražio dio dobiti koja će društva ostvariti te besplatnu izgradnju obiteljske kuće s bazenom na Krku”, stoji u priopćenju policije.

“Također, utvrđeno je da je prvoosumnjičeni 45-godišnjak u navedenom razdoblju navedenim tvrtkama u vlasništvu sada pokojnog poduzetnika u više navrata, direktno ili putem drugih tvrtki, osigurao obavljanje poslova izvođenja radova za podružnicu Gradskih groblja dogovarajući da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnici Markovog polja, na mrtvačnici Kašina, odnosno različite radove na poslovima popravaka oštećenja na groblju Mirogoj nakon potresa. Sumnja se da su na opisani način dogovoreni poslovi u vrijednosti od 3.944.195,14 kuna od čega je naplaćeno 2.883.262,45 kuna, do čega je kao mito prvoosumnjičeni primio najmanje 673.050,00 kuna i to isplatama u korist društva iz Osijeka u vlasništvu njegove 49-godišnje sestre, ovdje drugoosumnjičene za pomaganje u primanju mita”, navodi se dalje.

“Također se sumnja da je prvoosumnjičeni tijekom kolovoza i rujna 2020. godine, u istom svojstvu, u dogovoru sa sada pokojnim poduzetnikom, inicirao pokretanje postupka za dodjelu zemljišta za postavljanje četiriju montažnih objekata za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana, svijeća i suvenira na novoizgrađenom parkiralištu uz groblje Mirogoj. Kako bi prikrio činjenicu da je on stvarni zakupac mjesta, sada pokojni poduzetnik je od četvero svojih poznanika zatražio da osnuju četiri tvrtke i prijave se na natječaj, dok je prvoosumnjičeni, kako bi onemogućio ostale ponuditelje u prikupljanju potrebne dokumentacije, odredio kratak rok trajanja javnog poziva. Nakon zaprimljenih 12 ponuda odabrane su četiri najpovoljnije ponude iza kojih se kriju ranije osnovane tvrtke poznanika pokojnog poduzetnika. Navedene tvrtke, iako su dobile prostor, nisu uspjele organizirati poslovanje te su navedene tvrtke po uputi prvoosumnjičenog navedena zemljišta dala u podzakup posve drugom obrt  njegove poznanice, a kako bi ona organizirala poslovanje u naredna tri mjeseca, zbog dolazećeg blagdana Svih svetih”, piše.

“Zaključno, kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je kuća u Omišlju-Njivicama, iako formalno u vlasništvu tvrtke 49-godišnjakinje, u biti stvarno vlasništvo njenog brata, prvoosumnjičenog, a sagradila ju je besplatno na ime mita za dogovorene poslove, građevinska tvrtka pokojnog poduzetnika, bilo kao izvođač ili podizvođač, a kako bi se pokušao prikriti stvarni izvođač radova. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja oboje osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, zaključuje se u priopćenju policije.

Drugo rješenje

DORH je na svojim stranicama objavio i rješenje vezano uz ostalo troje uhićenih u jučerašnjoj akciji.

“Osnovano se sumnja da je I. okr. voditeljica zemljišnoknjižnog odjela u Općinskom sudu u Sesvetama te ovlaštena zemljišnoknjižna referentica, 8. veljače 2021. u Sesvetama dogovorila sa sada pokojnim poduzetnikom (dalje: poduzetnik) da se žurno izvrši upis kupoprodaje, pozajmice kao i uknjižba prava vlasništva u korist njegove supruge na temelju darovnog ugovora na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama toga suda te da joj kao nagradu za izvršene radnje preda 4.000,00 kuna.

Također je I. okr. dogovorila sa sebi podređenom II. okr., ovlaštenom zemljišnoknjižnom referenticom u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskom sudu u Sesvetama, da provede predmetne upise, za što će joj biti isplaćena odgovarajuća naknada od strane poduzetnika, a što je II. okr. i učinila. Potom je poduzetnik po svom zaposleniku I. okr. najprije dostavio dokumentaciju potrebnu za traženi upis u zemljišnim knjigama, koje je II. okr. provela, a onda je svom zaposleniku predao i kuvertu s novcem koju je ovaj odnio u prostorije zemljišnoknjižnog odjela navedenog suda i predao je I. i II. okr. koje su navedeni iznos potom podijelile.

Nadalje se osnovano sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 1. do 13. ožujka 2021., u Sesvetama i Zagrebu, dogovorile s poduzetnikom da se na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sesvetama, koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva, odmah izvrši upis založnih prava u korist dva trgovačka društava i jedne privatne osobe, te da im kao nagradu za izvršene upise preda 4.000,00 kuna. Nakon toga je II. okr. provela tražene upise, za što joj je poduzetnik putem svog suradnika predao iznos od 3.000,00 kuna, koji je ona primila za sebe i I. okr., a koji iznos su potom podijelile.

Osim toga se osnovano sumnja da je 23. lipnja 2021. u Sesvetama i Zagrebu, I. okr. s II. okr. dogovorila da se na nekretnini u vlasništvu trgovačkog društva čiji je vlasnik i odgovorna osoba sin III. okr., žurno izvrši upis brisanja založnog prava Republike Hrvatske, Ministarstva financija, te uknjižba založnog prava na temelju Ugovora o založnom pravu radi osiguranja novčane tražbine od 449.982,76 kuna u korist Republike Hrvatske, Porezne uprave, Područnog ureda Zagreb. Zauzvrat im je, kao nagradu za izvršene upise, III. okr. trebao predati 500,00 kuna. Nakon toga je II. okr. provela tražene upise, za što joj je III. okr. predao 500,00 kuna za nju i I. okr., koji iznos su također međusobno podijelile”, stoji u priopćenju koje je DORH objavio.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvije okrivljenice, kažu iz DORH-a.

Sumnja se na korupciju

Posjetimo, u srijedu je uhićeno pet osoba, među kojima je i bivši ravnatelj zagrebačkih Gradskih groblja Patrik Šegota.

Osim Šegote uhićena je i njegova sestra Tamara Šegota te dvije službenice Općinskog suda u Sesvetama.

Inače, Patrika Šegotu više ne brani odvjetnik Vladimir Terešak, kojeg je angažirao prije mjesec dana. Umjesto njega brani ga Laura Valković, koja je danas s njim bila na ispitivanju.

USKOK traži istražni zatvor za Patrika Šegotu i njegovu sestru Tamaru. Ovaj naglo promijenio odvjetnika

 

Petoro uhićenih u akciji PNUSKOK-a idu na ispitivanje, čeka se odluka o istražnom zatvoru

Komentiraj