P!nk je najizvođenija glazbenica u 21. stoljeću u Velikoj Britaniji

Britanska tvrtka za licenciranje glazbe PPL objavila je da je P!nk najizvođenija glazbenica 21. stoljeća u Velikoj Britaniji i nalazi se na vrhu top 20 ljestvice.

Ljestvica tvrtke PPL obavljena je povodom obilježavanja četvrtog izdanja Nacionalnog dana albuma koji će se održati u subotu 16. listopada, čime se odaje počast ‘umjetnosti albuma’, a ove će godine kroz format albuma istaknuti umjetnice i njihov veliki doprinos glazbi i kulturi.

Postojeća lista sastavljena je od ekskluzivnih podataka o korištenju glazbe i emitiranju s britanskih radio postaja i televizijskih kanala.

Madonna je zauzela visoko drugo mjesto, a  kroz svojih 14 studijskih albuma učvrstila se kao jedna od najutjecajnijih i najuspješnijih glazbenica svih vremena. Na trećem mjestu se neočekivano našla Katy Perry, čiji je treći album ‘Teenage Dream’ jedan od najpopularnijih albuma 2010-ih. Komercijalni uspjeh albuma je bio apsolutan jer se čak pet pjesama pojavilo na prvom mjestu Billboardove Hot 100 ljestvice. To je ujedno drugi album u povijesti koji je postigao ovaj podvig, nakon albuma ‘Bad’  Michaela Jacksona.

Na četvrto se mjesto smjestila Rihanna, peto je pripalo Lady Gagi, a tek je šesto mjesto pripalo britanskoj pjevačici Adele. Zanimljivo je da je po toj ljestvici vidljivo da čak prvih pet mjesta drže američke glazbenice, a tek šesto britanska pjevačica. Uz nju se na deveto mjesto smjestila britanska ženska grupa Little Mix dok je sedmo mjesto pripalo Beyonce, osmo Kylie Minogue, a deseto Whitney Houston.

Drugi Adelein studijski album ’21’ jedno je od najuspješnijih izdanja svih vremena koje je prodano u više od pet milijuna primjeraka i postalo je najprodavaniji album 21. stoljeća u Velikoj Britaniji. Također je osvojio album godine na dodjeli nagrada Grammys i BRIT Awards. Little Mix su snimili šest studijskih albuma koji su svi uvršteni među prvih pet u Velikoj Britaniji, što ih čini prvom ženskom grupom koja je postigla ovaj podvig.

Peter Leathem, glavni izvršni direktor PPL-a, povodom predstojećeg Nacionalnog dana albuma rekao je: “Nacionalni dan albuma fantastična je platforma koja prikazuje važnost formata albuma i PPL je ponosan što je ove godine dio proslave s našom ljestvicom najizvođenijih glazbenica u ovom stoljeću. Ova ljestvica okuplja nevjerojatan niz talenata koji su snimili neke od omiljenih britanskih pjesama, uključujući niz najvećih i najutjecajnijih albuma svih vremena. ”

Pogledajte kompletnu listu 20  najizvođenijih glazbenica u Velikoj Britaniji u 21. stoljeću:

 1. P!nk
  2. Madonna
  3. Katy Perry
  4. Rihanna
  5. Lady Gaga
  6. Adele
  7. Beyoncé
  8. Kylie Minogue
  9. Little Mix
  10. Whitney Houston
  11. Taylor Swift
  12. Sugababes
  13. Kelly Clarkson
  14. Dua Lipa
  15. Ellie Goulding
  16. Christina Aguilera
  17. Diana Ross
  18. Jess Glynne
  19. Rita Ora
  20. Ariana Grande

Komentiraj