HINA/ EU2018BG

Plenković zadovoljan prijedlogom da se sljedeći summit EU zapadni Balkan održi u Zagrebu

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak u Sofiji zadovoljstvo što je u završnoj deklaraciji o europskoj perspektivi zapadnog Balkana pozdravljena namjera Hrvatske da organizira sljedeći summit EU-a s tim zemljama za vrijeme svoga predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020.

“Diplomatskim aktivnostima osigurali smo da se u Sofijskoj deklaraciji pozdravi inicijativa Hrvatske da se idući summit EU-zapadni Balkan održi u Zagrebu 2020.”, rekao je Plenković nakon završetka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a i šest zemalja jugoistoka Europe.

To je prvi takav summit održan nakon 15 godina jer je zadnji održan 2003. u Solunu.

“To je snažna poruka naše vlade da želimo pružiti pomoć susjedima, na 20. obljetnicu Zagrebačkog sumita, koji je Hrvatskoj otvorio europsku perspektivu”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je na summitu poručio zemljama iz susjedne regije da je ključno ispuniti kriterije i kvalitetno se pripremiti u čemu će imati hrvatsku potporu.
Plenković je rekao da je imao puno neformalnih bilateralnih susreta, između ostalih nakratko i sa srbijanskim predsjednikom Aleksnandrom Vučićem.

“Činjenica je da Srbija pregovara, predstoji joj još puno posla, a važno je da se odnosi relaksiraju. Treba biti fer i strog, ali moramo otvarati dinamičnu perspektivu ubrzanja kretanja naših susjeda prema EU, a ne usporavanja”, rekao je Plenković nakon summita.

Izrazio je nadu da će uskoro biti riješen spor između Makedonije i Grčke oko makedonskog imena, što bi konačno moglo odblokirati put Makedonije prema NATO-u i EU-u, na što čeka dugi niz godina

Komentiraj