Stota obljetnica Tuđmanovog rođenja. Plenković u Velikom Trgovišću: “Tuđman je utemeljitelj i vizionar. Mudro je vodio Hrvatsku 90-ih”

Danas je stota obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Svečano se obilježila u njegovom rodnom Velikom Trgovišću, Zagrebu i Vukovaru, a riječi zahvale prvom hrvatskom predsjedniku uputili su brojni sadašnji i bivši političari.

Gregurić: Tuđman je živio svoj životni cilj stvarajući samostalnu suvremenu državu

O Tuđmanu je govorio Franjo Gregurić:

“Tema o kojoj ću govoriti je uža, odnosi se na pokojnog predjednika Tuđmana i na Vladu demokratskog jedinstva. Puno toga je danas rečeno. Djelo pokojnog predsjednika do današnjeg dana nije u dovoljnoj mjeri verificirano, ne mislim na stranku ni Vladu nego na ukupan tretman djela i života Franje Tuđmana u Hrvatskoj. Devedesete godine dvadesetog stoljeća bile su sudbonosne. Komunistički režimi istočne Europe, koji su bili po većom ili manjom dominacijom SSSR-a, nestajali su jedni za drugim, a 1990. godine srušeni su i drugi komunistički režimi u Europi. U takvim međunarodnim odnosima bio je neizbježan i raspad Jugoslavije.

Partijski vrh Hrvatske prihvaća višestranačke izbore na kojima premoćno pobjeđuje nova stranka HDZ, čiji je utemeljitelj i vođa do kraja života ostao Franjo Tuđman. Predsjednika Tuđmana sam upoznao u ljeto 90-e godine u njegovom uredu, na njegov poziv. Razgovarali smo o međunarodnim prilikama nakon zajedničkog gledanja Dnevnika. Živio je svoj životni cilj stvarajući samostalnu suvremenu državu s iskrenom ženom da postane slobodna, demoratska i međunarodno priznata. Takvim pristupom pridobio je ne samo mene nego mnoge građane koji dotad nisu bili politički angažirani”.

Šeks: Kaznene osude postale su temelj Tuđmanove doktrine

O Franji Tuđmanu govorio je i Vladimir Šeks:

“Poštovani štovatelji lika i velebnog djela dr. Franje Tuđmana u ovom svom osvrtu iznijet ću ključne razloge koji su doveli do kaznenih osuda predsjedniku Tuđmanu ’72. i ’82. godine. Osuda zbog toga što se on beskompromisno sa znanstvenom podlogom zauzimao za prava hrvatskog naroda, ukazivao na politike u Jugoslaviji, na neravnopravni status hrvatskog narod a i gdje se žestoko borio u drugoj polovici 60-ih i 70-ih godina protiv krivotvorina koje su dolazile iz beogradske kuhinje gdje je cilj bio obezvrijediti i ulogu hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu i staviti mu na leđa teret svega onog što je počinio ustaški režim. Te osude kasnije su postale temelj njegove doktrine koja je pobijedila i pobjeda te doktine značila je pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu”, rekao je

Plenković: “Tuđman je imao ključnu ulogu u ostvarenju samostalne Hrvatske”

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u subotu da je temeljno načelo djelovanja prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana bilo “uvijek i sve za Hrvatsku” te naglasio njegovu ključnu ulogu u osmišljavanju i ostvarenju samostalne hrvatske države.

“Danas se s dostojanstvom prisjećamo dr. Franje Tuđmana čija je uloga u osmišljavanju i provedbi veličanstvenoga cilja ostvarivanja samostalne Hrvatske države bila ključna, nezaobilazna i jedinstvena, događa se praktički jednom u životu naroda”, rekao je Plenković otvarajući znanstveno-stručni skup koji je nazvan po tom Tuđmanovu načelu – “Uvijek i sve za Hrvatsku”,

“Prisjećamo ga se kao najvažnijeg hrvatskog političara i državnika”

Skup se održava u sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana, a Plenković je u govoru naglasio da će postignuća prvog hrvatskog predsjednika “u stvaranju demokratskih institucija, obrane teritorija od velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ulaska Hrvatske, odnosno njenog povratka u zajednicu, međunarodnu, europskih i svjetskih naroda” ostati trajno zabilježena kao postignuća s kojima ga se prisjećamo kao najvažnijeg hrvatskog političara i državnika.

Tuđman je bio i jedan od najistaknutijih političkih mislioca koje je hrvatski narod dao u drugoj polovici 20. stoljeća, rekao je Plenković.

“Odbacivanjem brutalnosti rata, koju je imao prilike u Drugom svjetskom ratu iz prve ruke iskusiti, osuda svih nedemokratskih pokreta iz teške hrvatske političke povijesti modernog doba, te srčano zalaganje za pravo Hrvata na vlastiti suverenitet i suvremenu demokratsku orijentaciju, samo su neke od njegovih najvažnijih ideja za koji se ustrajno zalagao”, istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Zbog borbe za nacionalnu slobodu Hrvata i demokratsko načelo prava na iznošenje vlastitog mišljenja bio je izložen represiji u vremenu komunističkog režima, podsjetio je Plenković otvarajući skup na kojem će povjesničari i suvremenici govoriti o Tuđmanovom političkom djelovanju.

“Već je prošlo 23 godine od kada ga nema, 33 godine od utemeljenja HDZ-a, 32 godine od prvih demokratskih izbora, 30 godina od međunarodnog priznanja i za koji dan 30. obljetnica članstva u UN-u”, podsjetio je Plenković istaknuvši kako je važno mladima kroz obrazovni sustav prenijeti “sve ono što je bitno i što su čvrsti temelji suvremene Hrvatske”.

“S Tuđmanom smo proživjeli nacionalnu renesansu”

“Franjo Tuđman je postavio te temelje uz plebiscitarnu potporu, jedinstvo hrvatskoga naroda i s njim smo proživjeli nacionalnu renesansu”, naglasio je.

“Poruka – uvijek i sve za Hrvatsku treba biti vodilja svima nama koji danas imamo povjerenje i odgovornost da radimo za dobrobit hrvatskog naroda u domovini i za Hrvate kao ravnopravan konstitutivni narod u BIH, za Hrvatsku manjinu u susjednim zemljama, ali i za njegovu ideju o trajnoj povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske”, rekao je.

Sve to u znatno izmijenjenim globalnim okolnostima i europskim izazovima, ali s vjerom “da slijedimo upravo ona temeljna načela koja je on postavio, strateške ciljeve koje je većinu ostvario, a mi danas dovršavamo, poboljšavamo i nadograđujemo”, rekao je Plenković.

Izaslanstvo HDZ-a odalo počast Franji Tuđmanu na Mirogoju

Izaslanstvo HDZ-a u subotu je na zagrebačkom groblju Mirogoj odalo počast prvom predsjedniku Republike Hrvatske i stranke dr. Franji Tuđmanu u povodu 100. obljetnice njegova rođenja.

HDZ-ovo izaslanstvo, predvođeno predsjednikom stranke i Vlade Andrejom Plenkovićem, je uz grob svoga utemeljitelja i prvog predsjednika države položilo vijence i zapalilo svijeće.

Ranije su ovu obljetnicu obilježili i ispred rodne kuće dr. Tuđmana u Velikom Trgovišću, gdje je Plenković izjavio da je Tuđman najveći hrvatski državnik u povijesti.

“Sve ciljeve koje je predsjednik Tuđman zacrtao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora mislim da je ostvario, a na nama je da to poboljšamo u novim međunarodnim okolnostima, novim gospodarskim okolnostima i novim globalnim izazovima, sve ono što je u našoj generaciji da učinimo dobro za hrvatsko društvo i hrvatske građane. Hrvatski velikan i po meni najveći hrvatski državnik u povijesti”, rekao je.

U prigodi 100. obljetnice Tuđmanova rođenja prijepodne će biti održan i znanstveno-stručni skup “Uvijek i sve za Hrvatsku” u Narodnom domu HAZU, a navečer i svečanost u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Granić: Tuđman je povukao povijesne državničke poteze

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mate Granić poručio je kako je Tuđman povukao povijesne državničke poteze kojima je stvorena moderna hrvatska država te politiku kojom je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini te mirno reintegriran okupirani dio teritorija.

Na novinarsko pitanje bi li Tuđman bio zadovoljan s današnjom Hrvatskom Granić je odgovorio kako “sa strateškog gledišta, apsolutno da”.

“Ova Vlada Andreja Plenkovića vodi modernu, suverenističku politiku. Također, ova je Vlada bila među prvima koja je prepoznala što će se događati u Ukrajini i podržala Ukrajinu i ukrajinski narod u obrani od brutalne ruske, ničim izazvane agresije na Ukrajinu. Ova Vlada brine za Hrvate u BIH, nažalost nakon smrti pokojnog predsjednika trebalo je proći 15 godina da dođe Vlada koja će staviti položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini u fokus”, izjavio je Granić, a prenosi Index.

Sokol: Politika HDZ-a nakon Tuđmana nije bila bezgrešna

U Novom danu gostovao je europarlmentarac Tomislav Sokol:

“Tuđman je sigurno najuspješniji hrvatski političar u povijesti. Uspio je postići što nije nitko prije njega, a to jestvaranje samostalne Hrvatske. Tuđman je napravio ogroman uspjeh potiv situacije koja definitivno nije bio obećavajuća za stvaranje Hrvatske. Mnogi žele polagati pravo na njegovo nasljeđe. Njegove tekovine bile su jasne: Da, jaka Hrvatska, ali ne autistična Hrvatska i ne Hrvatska koja je izolirana. On je odmah naglasio da su cilj euroatlantske integracije jer je znao da ako smo van tog okvira, onda smo na vjetrometini i možemo postati plijen imperijalističkih tendencija”, kaže.

“Politika HDZ-a nakon Tuđmana nije bila bezgrešna, greške se uvijek događaju, ali ta jedna ključna matica koju predstavlja HDZ i danas može najbolje štititi interese Republike Hrvatske”.

Vesna Škare Ožbolt: Svaki dan s Tuđmanom bio je neponovljiv

Vesna Škare Ožbolt oglasila se na Facebooku:

“Bila je kišna nedjelja početkom rujna 1991. godine kada sam došla na razgovor za posao, predsjedniku Republike Franji Tuđmanu. Ponudio mi je posao savjetnika za odnose s javnošću. Predsjedniče, ali ja nikada nisam radila taj posao. A što mislite da sam ja ikada prije bio Predsjednik?, odbrusio mi je. I tako je krenulo naša suradnja, do kraja 1999 godine.

Svaki dan s predsjednikom bio je neponovljiv. Moje radno vrijeme prvih godina rata pratilo je radno vrijeme Predsjednika od 0830 do 02 sata iza ponoći, radilo se i subotom i nedjeljom, bez godišnjih odmora. Rat, prognanici, borba za povratak okupiranih područja, za međunarodno priznanje, rat u BiH i izbjeglice, brojni razgovori i pregovori, konferencije, veliki politički sporazumi i mirovne misije, obnova zemlje, greške iz privatizacije i tranzicije, sve je to prošlo kroz Ured Predsjednika Republike.

U samo četiri godine uspio je zaustaviti rat i vratiti dio okupiranih područja, a Istočni dio Hrvatske 1998 godine vratiti mirnim putem. Obnoviti zemlju, vratiti Hrvatsku u međunarodno priznate granice. Tvrdoglav, uporan i samovoljan da ostvari ciljeve za svoj narod. Bio je sjajan državnik, izvrstan strateg, ali i antitalent za ekonomiju.

Svako pametno društvo na civiliziran način analizira svoju prošlost, kako bi shvatilo gdje je danas i kako bi se dalje razvijalo u budućnosti u pravom smjeru.

Možda najbolju ocjenu Franje Tuđmana dao je Henry Kissinger kada mu je napisao:

Gospodine predsjedniče, Vi ste zadužili svoj narod jer ste mu u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države. Ali kao i svi veliki ljudi, niti Vi nećete dočekati izraze zahvalnosti za to. Učinit će to tek dolazeće generacije. Ali vjerujte, učinit će. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom”.

 

Jarnjak: Ovdje se rodio, tu se formirao

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak također je govorio o Tuđmanu.

Govorio je kako je došao na funkciju s mjesta predsjednika Općine Krapina u funkciju u državi i kako je gledao s Tuđmanom dnevnik kad su prognani ljudi iz Aljmaša. Dodao je kako je gledao ukrcavanje ljudi u šlepove te da su mu krenule suze.

Govorio je i o činjenici da su organizirane dvije proslave: “Ovdje je proslava, ovdje je rođen, tu se formirao i krenuo, sve drugo su pomoćne”.

Plenković održao prigodni govor u Velikom Trgovišću

U Veliko Trgovišće stiglo je Izaslanstvo HDZ-a. Tamo su položili vijenac i zapalili svijeću. Premijer Andrej Plenković održao je i prigodni govor.

Plenković je o Tuđmanu rekao kako je veliki utemeljitelj, vizionar, pobjednik, vojskovođa, ustavotvorac i diplomat. Govorio je i o “istinski mudrom vođenju Hrvatske 90-ih” i tome što je sve njegova Vlada napravila dobrog. spomenuo je i BiH te je dodao kako je “velika vrijednost” Tuđmanove politike “tijesno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske”, prenosi N1.

Komentiraj