Plenković: “U Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je sudjelovao na komemorativnom skupu u Varivodama kod Kistanja za devetoro srpskih civila ubijenih u tom selu 28. kolovoza 1995. godine.

Skupu je, osim članova srpske zajednice među kojima su predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, bio nazočan i Plenković, koji je u svom govoru poručio da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. “Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaše obitelji”, rekao je Plenković.

Pripadnicima srpske manjine poručio je da želi poslati poruku mira i pomirenja. “To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu. To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u susjednim selima, gdje su stariji pripadnici također ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali”, rekao je Plenković.

Na komemoraciji je govorio i Milorad Pupovac, koji je rekao da je dva mjeseca nakon Oluje ubijeno mahom starije stanovništvo u Varivodama, Gošiću i drugim mjestima. “Ubijalo se u drugim mjestima u okolici Knina”, rekao je Pupovac, spomenuvši nekoliko desetaka civila i ratnih zarobljenika koji su ubijeni, prenosi N1.

PHOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

 

Podsjetimo, gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., ubijeno je devet mještana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

U Gošiću kod Kistanja 27. kolovoza 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65). Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo ratnih aktivnosti. Do danas nitko nije osuđen za te zločine.

Komentiraj