Plenković u ponedjeljak i utorak u Mostaru

hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravit će sljedećeg tjedna u posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će u ponedjeljak u Mostaru nazočiti otvaranju Ureda Hrvatske gospodarske komore, te u utorak otvaranju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018., a također bi se na radnoj večeri trebao sastati i s čelnicima zemalja regije, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Kako se navodi u priopćenju, uz predsjednika vlade u posjetu BiH bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Prvog dana posjeta, u ponedjeljak, Plenković će nazočiti prijemu u povodu otvorenja Ureda HGK-a u Mostaru. BiH je važan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a predstavništvo HGK u toj zemlji olakšat će suradnju hrvatskih i bosanskohercegovačkih gospodarstvenika. S istim je ciljem prije nekoliko dana ponovno otvoren ured HGK u Sarajevu, priopćeno je. Nakon prijema, Plenković će sudjelovati na večeri lidera regije.

U utorak će Plenković sudjelovati na otvorenju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. Mostarski sajam jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. Na sajmu će se predstaviti izlagači iz dvadesetak zemalja, od kojih su najzastupljenije zemlje susjedstva te Kina, Mađarska i Italija. Hrvatski izlagači na sajmu su prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma 2009., 2012. i 2017. godine, priopćeno je iz vlade.

Banski dvori priopćili su da su “odnosi s Bosnom i Hercegovinom jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva hrvatske vlade”. “Hrvatska nastavlja pružati potporu Bosni i Hercegovini, osobito na njezinom europskom putu, i predana je političkoj suradnji u duhu dobrosusjedskih veza te daljnjem jačanju gospodarskih odnosa. Posvećenost brojnim temama od obostrane važnosti i interesa potvrđena je i na zajedničkoj sjednici vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja je održana u srpnju 2017. u Sarajevu”, priopćeno je iz vlade.

Komentiraj