Plenković u Imotskom: “Prošlotjedna uhićenja potvrđuju da nije bilo pritisaka na DORH”

Da su izbori sve bliže može se primijetiti po svakodnevnim aktivnostima i obilascima premijera Andreja Plenkovića. Danas je između ostaloga posjetio Imotski i tom prilikom prokomentirao aktualnosti.

Plenković zadovoljan što je Beroš na listi

“Ja očekujem da mi ponovno pobijedimo u 10. izbornoj jedinici i u 9. I sam sam porijeklom iz Dalmacije. Drago mi je da će ministar Beroš koji se pokazao sjajan u ovoj krizi imati priliku biti na listi”.

Ping pong oko DORH-a se nastavlja, a Plenković još jednom odbacio pritisak na institucije

“Ja predlažem da ih vi i ostali mediji pitaju kakav je to stav gospodina Milanovića prema glavnoj državnoj odvjetnici ako kaže da je ona moj čovjek? Ja vas molim da vi analizirate je li to pritisak na glavnu državnu odvjetnicu. Je li pritisak na bivšeg glavnog državnog odvjetnika kada mu gospodin Bernardić kaže da je on moj batler? Je li pritisak na glavnog državnog odvjetnika kada mu gospodin Bernardić u raspravi za novu glavnu državnu odvjetnicu u saborskoj raspravi kad se izglasalo povjerenje nabraja jedan po jedan slučaj kojim bi se DORH trebao baviti. E kada se odgovori na to pitanje, onda možemo govoriti o tome što su pritisci na DORH i tko ih i kako radi. A kada se kaže isti tretman, onda to nije pritisak”, rekao je Plenković i dodao kako on za razliku od Milanovića i Plenkovića dobro razumije podjelu vlasti.

“Slučaj od prošlog tjedna dokazuje da nije bilo pritisaka”

“Pogotovo nije pritisak od predsjednika Vlade koji za razliku i od Milanovića i od Bernardića jako dobro razumije što je to podjela vlasti.Koja je nadležnost sudova, a koja je nadležnost Državnog odvjetništva, koja je nadležnost hrvatske Vlade. To se vidjelo na kraju u debati mene i Milanovića pa je tada bilo jasno tko ima refleks utjecaja na DORH, a tko nema. Ono što je ovdje ključno da hrvatska javnost shvati. Nema boljeg dokaza od potpune neovisnosti rada policije i rada Državnog odvjetništva od ovog slučaja kojem svjedočimo od prošloga tjedna”, dodao je.

Zašto uhićenja ako je bilo utjecaja?

Da ovdje postoji neka nevidljiva ruka, kojom recimo upravljam ja, onda se vjerojatno taj slučaj ne bi dogodio. Onda bi čekali neki oportuni moment, recimo za godinu dana da to ugleda svjetlo dana. Ako nema, onda vidimo tko tu radi pritisak, a tko pušta tijelima da rade ono što sukladno zakonu trebaju raditi. Tu je ta razlika u borbi protiv korupcije između naše Vlade i ovoga što govore predstavnici SDP-a, bez obzira hoće li ići na izbore. Između ostalog, jedan od njih ne poštuje niti Dan državnosti. To su prave teme”, rekao je Plenković.

Preporuku Europske komisije kaže da bi plaća trebala biti 3500 kuna

“U našem mandatu minimalna plaća je porasla za 754 kuna. Mi želimo u mandatu iduće Vlade da u tom mandatu još i više povećamo minimalnu plaću. Ja bih volio da ona dođe na otprilike 4250 kuna. Mi smo se tu dokazali. Podsjetit ću vas da su i prosječne plaće u Hrvatskoj u mandatu ove Vlade porasle za 1150 kuna”, ističe premijer.

Najglasniji je SDP, a ja sam nebrojeno puta osudio ustaški režim, poručio je Plenković

“To je jedna tema u kojoj su koliko vidim najglasniji SDP-ovci. Ta pjesma postoji negdje od 90, 91. Što se događalo ovo cijelo vrijeme, postala je neka prešutna tolerancije. Je li ZDS registriran suglasnošću Ministarstva pravosuđa i uprave u vrijeme Vlade Ivice Račana? Ja sam nebrojeno puta osudio ustaški zločinački režim. Čuli ste danas i stajalište Ustavnog suda. Ono što znam i ono što sam osjetio sve ovo vrijeme i zašto je bilo bitno Vijeće za suočavanje s prošlošću. Što se tiče preporuka Vijeća, ono je bilo vrlo precizno i jasno formulirano za koje prigode. Za svaku drugu prigodu, nije dopušteno”, kazao je premijer.

Komentiraj