Plenković svjestan da mora brzo popraviti vlastiti i ugled Vlade i HDZ-a

Nacional otkriva što neki od njegovih najbližih suradnika smatraju da bi Plenković trebao činiti da popravi vlastiti ugled, ali i ugled Vlade i HDZ-a te zašto misle da se trebao čvršće ograditi od Kuščevića, čiju je ostavku prihvatio u ponedjeljak navečer

Hrvatski premijer Andrej Plenković ni u ponedjeljak navečer suštinski se nije ogradio od svog dotadašnjeg ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića. Čak i u trenucima kada je prihvaćao njegovu ostavku, izjavio je neodređeno da su u vrhu stranke procijenili da sve okolnosti u javnosti i medijima čine veliku štetu njemu osobno, Vladi i HDZ-u, te da to nema nikakvog smisla. Ni riječi o tomu da se te okolnosti tiču Kuščevićevih politički neodrživih aktivnosti, da je on zbog toga postao teret i da bi ga smijenio da nije sam odstupio.

Plenković je dodatno ohrabrio unutarstranačku oporbu zbog načina kako se ophodio prema Kuščeviću. Naročito zato što je izjavio da se on vraća u Sabor i da sada slijedi period u kojem se nameće potreba da “Kuščević u okviru svojih aktivnosti riješi sve te nedoumice koje se postavljaju u javnosti i na taj način omogući svoje političko djelovanje”.

Iako je Plenković tom svojom formulacijom neizravno uvjetovao nesmetani nastavak Kuščevićeva političkog djelovanja, Kuščević se u svom zajedničkom javnom nastupu s Plenkovićem u ponedjeljak navečer nazvao odgovornim političarem i rekao: “Dugo sam u politici, imam iza sebe tri mandata općinskog načelnika, dva mandata županijskog vijećnika, tri puta sam imenovan za ministra i jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temelj svih neosnovanih napada na mene, predstavlja veliki teret i na stranku i na Vladu RH. Ja ne želim da ovoj Vladi, koja dobro radi i ima izvrsne rezultate, budem uteg kako ti rezultati ne bi bilo još bolji”.

Dodao je kako će svoj rad nastaviti u Saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kao vijećnik u Općini Nerežišća, a sve to posredno također potvrđuje kako je njegov odlazak na više razina tek prividan i zapravo iznuđen. I to otkrićima o njegovu spornom djelovanju upravo na onim razinama gdje je najavio da će nastaviti svoj politički angažman.

Među jednim dijelom HDZ-a sklonom Plenkoviću i ovakav je rasplet ipak doživljen kao dobar znak i najava da je on spreman i na druge, energičnije poteze. U prvom dijelu ponedjeljka, prije no što su započeli sastanci u prostorijama stranke koji su prethodili Kuščevićevoj ostavci, više bliskih suradnika Plenković je uvjeravao da je napokon prelomio da povuče konkretne poteze u vezi afera koje potresaju HDZ te da će biti zadovoljni onim što planira napraviti. Indikativno je da su među njima i oni koji mu već duže vrijeme sugeriraju da bez oklijevanja i zadrške mora počistiti svaki balast i u Vladi i u stranci.

Nacional je od više izvora bliskih hrvatskom premijeru čuo da se oni nakon Kuščevićeva odlaska nadaju da je Plenković definitivno osvijestio što bi značilo dodatno oklijevanje kada su u pitanju i neki drugi aferama opterećeni ministri u njegovoj vladi, ali i kada je u pitanju politička budućnost Milijana Brkića, aktualnog potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a.

‘PLENKOVIĆ SHVAĆA DA SE UKUPNI REZOVI ne smiju ograničiti samo na Vladu, nego i na unutarstranačke oponente i aferama opterećene pojedince iz vrha stranke’, ispričao je izvor blizak Vladi

S time da je izvjesnije da bi konačnu odluku o Brkićevoj sudbini unutar HDZ-a Plenković ipak mogao razdvojiti od rješenja aktualne krize unutar vladajuće koalicije. Ali ni u ponedjeljak navečer nitko od Plenkoviću bliskih izvora nije sa sigurnošću mogao ustvrditi koliko je široko u zaokretu u svom ponašanju i mogućoj energičnijoj rekonstrukciji Vlade premijer spreman ići, hoće li se riješiti i koalicijskih partnera iz HNS-a te koliko će ministara promijeniti. Taj izvor o tomu kaže: “Plenković je odradio veći broj konzultacija. Naročito su mu važni razgovori s bliskim suradnicima. Potom je razgovarao i s koalicijskim partnerima. A razgovore je nastavio voditi i tijekom ponedjeljka. Sasvim je svjestan da se ukupni rezovi ne smiju ograničiti samo na Vladu, nego i na unutarstranačke oponente i aferama opterećene pojedince iz vrha stranke. Svjestan je i da više nema prostora za bilo kakve kalkulacije. Mislim da je shvatio da je u pitanju i njegov opstanak. A to možda svemu u ovom trenutku daje i dodatnu dimenziju”. Isti taj Plenkovićev suradnik navodi kako se premijer osvijestio i da shvaća da bilo kakvo kalkuliranje može ključno utjecati na opstanak aktualne vlade i HDZ-a u cjelini. Pri tomu Kuščevićevu ostavku doživljava kao prvi dobar znak koji je prevenirao produbljivanje političke štete za HDZ, do čega bi sigurno došlo da se o njegovoj političkoj sudbini moralo raspravljati u Saboru. Nakon Kuščevićeve ostavke otvara se pitanje hoće li i kada Plenković najaviti i dodatnu rekonstrukciju Vlade.

Bilo je među njegovim suradnicima i onih koji su sugerirali redukciju broja ministarstava. I Plenković je sklon to napraviti, ali ne u ovom mandatu. Njemu blizak izvor o tomu je za Nacional rekao: “Plenković dugoročno gledajući želi smanjiti broj ministarstava u Vladi. Ali bilo bi to štetno napraviti prije isteka ovog mandata. Prvenstveno zato što bi to sigurno ugrozilo brojne projekte povezane s korištenjem sredstava iz europskih fondova. Ali nije posve isključen ni taj scenarij ako su u pitanju ministarstvo ili dva. Za razliku od medija i javnosti koji očekuju reakciju u kriznim trenucima, Plenković istodobno mora povući i novi potez, odnosno odabrati nasljednike onih koji više neće biti u Vladi. A to nije uvijek jednostavan posao. Prvenstveno je važno pronaći dovoljno snažnu osobu da preuzme Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, naročito u svjetlu hrvatskog predsjedanja EU-om koje se uvelike bliži. To mora biti osoba s velikim iskustvom”.

Plenkovićevi koalicijski partneri iz HNS-a nakon Kuščevićeve ostavke nisu bili sigurni kako će Plenković reagirati kada je u pitanju nastavak njihove političke suradnje. Visoki izvor iz HNS-a o tomu je za Nacional u ponedjeljak rekao: “Ako postoji i najmanja šansa da formiraju većinu bez nas, lupit će nam šamar. Ali mislim da ne mogu. Plenković je tijekom vikenda zamolio šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka da se stranka suzdrži od nastavka javnog pritiska i to je ključni razlog zašto je HNS u posljednja tri dana ponešto smirio svoju javnu komunikaciju po tom pitanju. Plenković je Vrdoljaku rekao kako ne voli ucjene, ali Vrdoljak mu je odgovorio da stav HNS-a ne smatra ucjenom, nego stavom svoje stranke o jednom kriznom pitanju koje se odražava na reputaciju vladajuće koalicije u cijelosti. Vrdoljak mu je rekao i da mu ne pada na pamet formirati stav HNS-a ovisno o tomu hoće li se to svidjeti stavu šefa neke druge stranke. Plenković ga je potom zamolio za par dana mira. Ali mi u HNS-u više nismo ni u što sigurni, iako su se sada nakon Kuščevićeva odlaska okolnosti ponešto promijenile”.

HNS ne namjerava trijumfalistički javno istupati, pa je vodstvo stranke u ponedjeljak navečer dalo naputke svom članstvu da se suzdrže od javnog istupanja. Visoki izvor iz HNS-a za Nacional je izjavio da nitko iz vodstva stranke ne namjerava negativno komentirati epilog afere Kuščević: “Za nas je to završena priča. Nećemo sad bacati sol na ranu tvrdnjama da se Plenković trebao drugačije ograditi od svog kompromitiranog ministra. To je ionako njihova unutarstranačka situacija i problem koji s nama nema puno veze. Kuščevića u Vladi više nema, za nas je to jedino bitno”.

S druge strane, neki Plenkoviću bliski članovi vrha HDZ-a su međusobno intenzivno komunicirali i širili poruke o tomu kako je Plenković spreman na kompleksnije “borbene aktivnosti”. Ali takvih nekoliko situacija bilo je i u bliskoj prošlosti pa su takve aktivnosti izostale, a ni način kako se razišao s Kuščevićem ne ulijeva previše optimizma da će se nešto značajnije promijeniti. Sve je to pridonijelo tomu da unutar stranke raste frustracija i to sve više zbog Plenkovića. Zato i najave da je Plenković oko svega napokon prelomio čak i njegovi suradnici uzimaju s rezervom, sve dok on konačno ne povuče širi set poteza koji bi trebali preokrenuti negativni trend i pad popularnosti HDZ-a u novi uzlet stranke i premijera.

Komentiraj