Plenković: “Šentija ostavio trajni trag u hrvatskom medijskom prostoru”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak sućut obitelji u povodu smrti Josipa Šentije, u kojoj ističe kako je taj istaknuti novinar, publicist i leksikograf ostavio trajni trag u hrvatskom medijskom prostoru.

“Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj smrti novinara, publicista i leksikografa Josipa Šentije”, ističe premijer Plenković u sućuti.

Šentija je ostavio trajni trag u hrvatskom medijskom prostoru, napominje Plenković. “Kao direktor Radio Zagreba, te jedan od pokretača II. i III. programa, dao je izniman doprinos razvoju radija”, dodaje.

Kao istinski domoljub podupirao je Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika te sudjelovao u Hrvatskom proljeću, zbog čega je bio isključen iz javnog života. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina nastavlja svoj stručni rad u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, gdje je bio glavni urednik Opće enciklopedije.

“Nakon višestranačkih izbora postao je prvim ravnateljem Hrvatske izvještajne novinske agencije, a svoj je obol dao i kao savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U ime hrvatske Vlade i osobno upućujem vam izraze iskrene sućuti”, stoji u Plenkovićevoj sućuti.

Novinar, publicist i prvi ravnatelj Hine Josip Šentija (1931.-2020.) umro je u nedjelju navečer u 89. godini.

Umro novinar i prvi ravnatelj Hine Josip Šentija

Komentiraj