Plenković se obratio naciji: “Uspjeh u borbi protiv koronavirusa je u rukama svakog od nas”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak od 20 sati obratit će se naciji, samo nekoliko sati prije nego što na snagu stupe nove, strože mjere koje je predstavio u četvrtak.

Mjere na snagu stupaju u ponoć, a vrijedit će najmanje do 21. prosinca. Među novim mjerama je i zatvaranje kafića i restorana, kao i teretana i fitness centara. Također, tu je i ograničenje javnih ukupljanja na 25 osoba, privatnih na 10 osoba, zabranjuju se svadbe dok na sprovodima može biti do 25 osoba.

Obraćanje Plenkovića:

“Pandemija koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet promijenila je naš način života. Dolaskom jeseni pandemija se ubrzala. Kao i drugdje u Europi zbog čega smo postupno postrožavali mjere. Borbi protiv virusa temeljimo na povjerenji između građana i države, Dosadašnjim mjerama pokušali smo izbjeći potpuno zatvaranje i policijski sat”, rekao je na početku Plenković.

“Od večeras u ponoć na snagu stupaju nove, strože mjere. Njima je cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje zdravstvenog sustava. Moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa. Jedna od devet hospitaliziranih osoba nažalost premine. Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca, a možda i duže”, nastavio je.

Plenković je kazao da razumije nezadovljstvo svih onih koji će morati privremeno obustaviti svoje poslovanje. “Ove mjere obuhvatit će oko 80,000 odnosno oko 5.5 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. I ovaj će put vlada donijeti novi paket mjera za potporu gospodarstvu. Nastavit ćemo s mjerom potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna po radniku. Osigurat ćemo dodatna sredstva za covid kredite. Tako ćemo poduzetnicima osigurati likvidnost, a donijet ćemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova”, dodao je.

Najavio je i da uvode sankcije za nepoštovanje protuepidemijskih mjera. “Svi znamo da kakva god ogrančenja država odredi, njihova provedba bit će moguća samo ako se svi budu pridržavali mjera. Danas je to čin domoljublja i pridržavanjem svih mjera štitimo jedni druge i iskazujemo brigu za najugroženije među nama. Dragi sugrađani siguran sam da pratite razvoj cjepiva. Vlada je osigurala sve potrebne korake kako bi osigurala potreban broj doza čim cjepivo budu dostupne”, rekao je i naglasio da će povećati i broj testiranja kako bi što bolje mogli suzbiti širenje epidemije.

“U nedjelju počinje dočašće, kad se uoči Božića svi volimo družiti s obiteljima i prijateljima. No ove godine to neće biti moguće kao ranije. Pokažimo da smo se spremni odreći svih druženja koja nisu nužna. U ovim vremenima naši prioriteti su zdravlje naših sugrađana, radna mjesta i proizvodnja. Štiteći jedni druge pobijedit ćemo zajedno. Uspjeh u borbi protiv koronavirusa je u rukama svakog od nas”, zaključio je premijer Plenković.

Komentiraj