HINA/ Daniel KASAP/ dk

Plenković primio ministricu vanjskih poslova Australije Bishop

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima Julie Isabel Bishop, prvu australsku ministricu vanjskih poslova koja je posjetila Hrvatsku, priopćio je ured predsjednika Vlade.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo jačanjem političkoga dijaloga, ali i poslovnih kontakata. Hrvatska bilježi i stalni porast posjeta australskih turista i vjeruje da će i to, uz uspostavu Hrvatsko-australskih gospodarskih komora u više australskih država, pridonijeti jačanju gospodarskih odnosa i većim ulaganjima, osobito u prometu, energetici i prehrambenoj industriji.

Obje strane smatraju poželjnom još veću suradnju na području znanosti i obrazovanja te razmjenu znanstvenika, istraživača i studenata Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Macquarie u Sydneyu.

Hrvatska također vodi računa o velikoj hrvatskoj zajednici u Australiji, osobito o očuvanju jezika i kulture i iznimno cijeni odluku australske vlade, koja je priznala hrvatski jezik i koja financira njegovo učenje u državnim školama.

Hrvatska i Australija obilježavaju 25. obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, dijeleći zajedničke vrijednosti zapadnih demokracija i međusobno cijeneći doprinose u radu multilateralnih organizacija, osobito u okviru Ujedinjenih naroda, podsjeća se u priopćenju.

Komentiraj