PLENKOVIĆ O ODNOSU SA SRBIJOM ‘Varijanta da smo jednaki ne stoji’

HINA/ Damir SENČAR

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je bio na svečanom obilježavanju ‘Bljeska’ u Okučanima. Novinarima je komentirao aktualne političke događaje.

Kazao je da s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović još nije razgovarao o mogućim novim mjerama prema Srbiji nakon što je njihova Vlada proglasila ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnim u Srbiji.

Komentirao je i izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, koji je poručio da “ako Hrvatska želi diplomatski rat, da će ga i dobiti”. “To nije retorika koju treba koristiti. Korištenje riječi rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar. Nitko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao Vulin, nitko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu, to bi bilo nemoguće. Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti”, rekao je Plenković postavivši pitanje kada su oni kao Vlada koristili odnose sa Srbijom kao argument u unutarnjepolitičkom prepucavanju.

Smatra kako slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec sutra neće doći na saslušanje pred EK o sporu oko arbitraže između Slovenije i Hrvatske. Njegov dolazak, smatra, bio bi prilično neuobičajena vijest. “Nas će predstavljati državna tajnica Andrea Metelko Zgombić i stručnjaci koji će jasno izložiti naš stav da u tom slučaju nema kršenja eurpskog prava”, poručio je.

 

Komentiraj