Plenković o navodnoj ponudi američkih aviona: “Vidio sam samo po portalima”

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je, dolazeći u Sabor na izvanrednu sjednicu, komentirao napise o američkoj ponudi za kupnju vojnih aviona. poručio je da ‘još ništa nije vidio, osim na portalima’, te da ne zna ništa o tome.

Kako je objavio Obris, ProAeronautics poslao je državnom vrhu ponudu 12 rabljenih F-16. Portal piše da se radi o ponudi odnosno paketu specijalizirane opreme s maksimalno 30 aviona F-16 A/B, s paketom rezervnih dijelova, 30 nosača naoružanja, 30 AN/APX-113 sustava za identifikaciju prijatelj-neprijatelj i 30 topova M61 Vulkan 20 mm.

Ponuđena cijena, podložna daljnjim pregovorima, je 11,5 do 14 milijuna dolara po avionu F-16A te 12,5 do 15 milijuna dolara do avionu F-16B.

12 letjelica Hrvatsku bi koštalo između 140 i 170 milijuna dolara, dok bi cijena za kupovinu 30 borbenih aviona bila između 399 i 424 milijuna dolara.

Gostujući danas na N1 televiziji, Igor Tabak s portala Obris govorio je o detaljima američke ponude za rabljene F16 borbene zrakoplove.

“Rečeno nam je da će ponuđač izaći s tim podacima ako Hrvatska strana potvrdi interes za ponudu. Riječ je o privatnoj tvrtki ProAeronautics, iza koje može stati država u Government to Government modelu”, rekao je Tabak koji smatra da je velika stvar što imamo ponudu iza koje može stati američka država, te zrakoplove koji nisu iz „treće ruke“, pa se nabavni lanac skraćuje.

No, podsjeća da je riječ o rabljenim zrakoplovima koji nemaju životni vijek u desecima godina.

„Međutim, takav upgrade nastavlja na razinu što američko zrakoplovstvo smatra normalnim, postajemo potpuno kompatibilni s najvažnijim partnerom, u standardu smo s onim s kojim najviše obrambeno surađujemo i s najvećim strateškim partnerom“, kazao je i zaključio da ova ponuda mijenja igru jer nije isto ako američku opremu gledate iz Amerike umjesto da radite s trećima i uz velika uskakanja Amerikanaca.

Komentiraj