PLENKOVIĆ NAKON NACIONALOVA OTKRIĆA DA ŠPIJUNI IZ BIH TAJNO NADZIRU HRVATSKE POLITIČARE ‘Očekujem detaljno izvješće SOA-e o prisluškivanju u BiH’

HINA/ FENA/Emir Burlovic/ ua

Nakon svog prvog govora u UN-u, premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a izjavio da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani, premijer je izjavio da očekuje jedno temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu.

Nacional je dobio uvid u više tajnih izvještaja bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije OSA-e, koji pokazuju da ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH-u.

“Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije”, rekao je Plenković u razgovoru za HRT.

“I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo tim intenzitetom”, dodao je.

“Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu ‘schengena’ i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, Nacional je otkrio kako tajna izvješća OSA-e pokazuju da medijskoobavještajnim podmetanjima Bakir Izetbegović potkopava i testira hrvatskog premijera. Izvješća OSA-e bude sumnju da se OSA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. OSA nije jedina državna institucija u BiH kojoj se pripisuje da se zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda.

Komentiraj