Plenkovića pitali o tužbi HEP-a protiv zastupnika Mosta: ‘Ne znam ništa o tome. Nisam vidio vijest, a Troskot me uopće ne zanima’

9.10.2023., Zagreb -  Premijer Andrej Plenkovic dao je izjavu za medije nakon svecane akademije u HNK. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktualnim temama.

“Izvijestili smo partnere o tome da se jučer iz Izraela vratilo 69 državljana, danas se očekuje dolazak još 106 državljana. Veleposlanstvo i MVEP u stalnom su kontaktu. Bez obzira na ovu veliku eskalaciju, nemamo nikakve podatke koji bi govorili da je bilo tko od naših državljana ozlijeđen ili ugrožen”, rekao je Plenković na početku.

Rebalans proračuna predstavili smo našim partnerima, govori Plenković. “Što se tiče rashoda, idemo s 28,1 milijardu na 29,3 milijarde eura. Glavni razlozi su povećani rashodi… To je osnovni okvir i razlozi zbog čega Vlada ide na rebalans, a o tome će se govoriti i u četvrtak na Vladi”, ističe Plenković.

Osvrnuo se i na razgovor sa sindikatima. “Ministri Primorac i Piletić izvijestili su nas o razgovorima koji su jučer vođeni, koji su bili dobri i konstruktivni. Važno je da javnost ima cijeli hodogram aktivnosti kada je riječ o plaćama. Prvo, siguran sam da ćemo postići dogovor oko rasta osnovice plaća i da ćemo to učiniti u sljedećim tjednima. Isto tako, vjerujem da ćemo se dogovoriti oko povećanja iznosa božićnice. Vlada će u javno čitanje poslati Zakon o plaćama u državnim i javnim službama koji će se usvojiti i stupiti na snagu u siječnju. Isto tako, Vlada će donijeti i dvije uredbe koje će sadržavati koeficijente – jedna za države i druga za javne službenike”, kazao je.

Od prvog siječnja, na snazi će biti i paket zakona koji se odnose na poreznu reformu koji će dovesti do povećanja plaća, navodi Plenković. “U pet navrata doći će do povećanja primanja zaposlenika u javnim i državnim službama”, naglašava premijer. Idući krug razgovora sa sindikatima predviđen je za idući petak.

Razgovaralo se i o Konferenciji za razminiranje Ukrajine koja počinje u srijedu. “Bit će 35 zemalja, očekujemo potpisivanje memoranduma. Isto tako, očekuje se i predstavljanje strategije za razminiranje”.

Na koaliciji, kaže Plenković, razgovoralo se i o izbornim jedinicama. “O tome smo raspravljali prošli utorak. Njihov je stav u potpunosti jednak stavu kojeg sam iznosio. Milanovićeva vlada imala je 15 puta situaciju… Parlamentarna većina usvajala je zakona kraćem od 8 dana. Predsjednik Josipović je u kraćem roku potpisivala zakone. Jednom je slična situacija bila u vrijeme Oreškovića. U našem mandatu, to se dogodilo 4-5 puta”, govori Plenković.

“To govorim stoga što to dokazuje o zakonodovanoj praksi. Ovdje je taj datum određen činjenicom da je Ustavni sud ukinuo raniji zakon s 1. listopadom. Ono što je Milanović učinio je čista obijest jer će ovog tjedna Vlada ponovno predložiti zakon… Onda će on stupiti na snagu nekoliko tjedana kasnije nego što je mogao. Umjesto da je posvetio pola sekunde svog dragocjenog vremena prošli petak, imali bismo novi zakon…”, mišljenja je Plenković.

“To se zove obijest. To nije pravo ustavnog roka, nego je to propuštanje svojih dužnosti u odnosu na ranije predsjednike Republike”, dodaje Plenković.

“Ovu praksu treba dobro podcrtati. Jedan ugledni komentator danas je napisao: ‘Neka je!’. Kao da je to nešto dobro i pametno, a iznad svega korisno. To je beskorisno i zlonamjerno. Kreira jednu kulturu opstrukcije, destrukcije  i sprečavanja Sabora da zakon stupi na snagu kako je volja zakonodavca. To je vrlo opasan presedan koji se nikada do sada nije dogodio”, kaže.

On (Milanović, op.a) je to namjerno propustio učiniti, smatra Plenković.

Pitanja novinara

Na pitanje premijeru je li na sastanku parlamentarne većine bilo riječi o šefu HEP-a Frani Barbariću, Plenković odgovara: “Ne”. A na pitanje kako komentira činjenicu na to da je HEP tužio zastupnika Mosta Zvonimira Troskota za klevetu, Plenković kaže: “Ne znam, nemam pojma o tome. Nisam čak ni vidio tu vijest”.

Još 2020. godine rekli ste da su takve tužbe nedopustive, rekli su novinari Plenkoviću. “Ne sjećam se toga”, odgovorio je Plenković.

Što mislite o tome da državne tvrtke tuže saborske zastupnike, upitan je. “Ne znam ništa o tome”.

Hoćete li pitati Barbarića zašto tuži Troskota, upitan je Plenković koji odgovara: “Ne zanima me Troskot uopće”.

Je li Vam u redu da se državni novac troši na taj način? “Ne znam ništa o tome”, rekao je. Nije li vam to apsurdno? “Ne znam ništa o tome”, odgovorio je.

O još jednoj kazni Frani Barbariću. “Nisam ni tu informaciju vidio”, odgovorio je.

“Pa dobro, sad smo Vam mi rekli”, uzvratila je novinarka. “Ne znam pročitat ću”, rekao je Plenković.

Novinare je zanimalo i zašto dopušta da državnom imovinom, odnosno HEP-om, upravlja čovjek koji je toliko dugo pod izvidima. “Postoji proces za koji je zadužen NO HEP-a i imamo proces financijske konsolidacije HEP-a u vrijeme najveće krize. Ovo su stvari koje će se riješiti kasnije”.

Je li do Vlade došlo izvješće NO HEP-a? “Nije još”, odgovorio je Plenković.

“Jako je važno voditi računa o obijesnom ponašanju predsjednika koji ne potpisuje zakona namjerno da bi napravio trošak Saboru i Vladi”, zaključio je Plenković na kraju konferencije.