Plenković: “Milanović šteti sebi, ne Hrvatskoj”

Odbacujući inicijativu Tri mora, koju podržava nekoliko predsjednika država iz Europe, predsjednik Republike šteti sebi, ne Hrvatskoj, kazao je u izjavi novinarima premijer Andrej Plenković, izvješćujući kako će se izbori u HDZ-u održati u dva kruga, 22. studenoga i 6. prosinca.

U izjavi novinarima prije sjednice stranačkih tijela, Plenković je komentirao početak ovrha, podsjetivši na mjere koje je vlada poduzela za očuvanje radnih mjesat, ali i rekavši kako se “preuzete obveze moraju izvršavati”. Kazao je kako će sutra s ministrom Aladrovićem predstaviti nove mjere za očuvanje radnih mjesta koje će trajati do kraja odine. “Vlada je u ovom nevjerojatnom razdoblju bez presedana dala više od 6,5 milijardi kuna za radna mjesta u privatnom sektoru, osigurala da turistička sezona bude koliko-toliko solidna, a zadržali smo optimisične trendove u kreditnom rejtingu i prema EU. Postoje i zaštićeni računi, na kojima će tri četvrtine sredstava biti zaštićeno, a ovrhe će se provoditi na jednoj čevrtini primanja”, kazao je Plenković, dodajući da se “obaveze moraju ispunjavati”.

Odgovarajući na pitanja novinara, odbio je objasniti na što je mislio kada je rekao da je predsjednik Republike protiv njega 2016. širio mržnju. “On to dobro zna”, kazao je. Naglasio je kako je “ključno da u bizarnom ponašanju predsjednika posljednjih tjedana prepoznamo tri ključne točke”: podrivanje povjerenja u rad Stožera civilne zaštite i zdravstvenih službi u borbi protiv koronavirusa, “krajnje neuobičajeno ponašanje” oko ‘afere Janaf’, te “relativiziranje” napada na zgradu Vlade. “Je li on protiv borbe protiv korupcije? Ne vjerujem da jest, ali ima problem”, kazao je Plenković, dodajući da “nije dobro” da predsjednik, “i drugi dio ljevice”, relativizira napad na Banske dvore.

Nije potvrdi da će pristati na sjednicu Vijeća na nacionalnu sigurnost. “Vidjet ćemo”, kazao je, potvrđujući da ga je Milanović nazvao poslije napada. “Nisam to doživio kao potporu, niti mi treba”, kazao je.

Komentirajući Milanovićev negativni stav prema Inicijativi tri mora, Plenković je kazao kako je imao “vanjskopolitičku priliku gdje su bili njegovi kolege, za koje vjerujem da imaju veliki interes za to, čak je i njemački predsjednik bio predviđen”. “Postoje teme gdje imamo različit stav. Hrvatska sudjeluje u toj inicijativi, a tako će biti i dalje. Vladi nije važno podržava li predsjednik inicijativu. On radi štetu sebi, ne Hrvatskoj”, kazao je Plenković.

Premijer je kazao kako će vlada “pod svaku moguću cijenu” nastojati izbjeći novi lockdown zbog koronavirusa, jer želi naći “balans zaštite zdravlja i ekonomske aktivnosti”.

Komentiraj