Plenković: “Milanović se iz živog pijeska hvata za svaku grančicu da se ne bi utopio”

U ponedjeljak poslijepodne održala se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. 

Nakon sjednice izjavu daje predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Komentirao je odluku Ustavnog suda koji je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid-potvrda i “stožerokracije” nisu u skladu s Ustavom. Iz Mosta tvrde da je Ustavni sud marioneta HDZ-a. Ustavni sud zbog odluke napao je i predsjendik Zoran Milanović koji je rekao da Ustavni sud treba ukinuti.

“Što se tiče odluke Ustavno suda, mislim da su očekivane. Ja nisam imao pojma što će odlučiti, mislim da to sve govori o tome da je Ustavni sud marioneta i da ga treba ukinuti. Ustavni sud nije nečija marioneta, kamoli da ga treba ukinuti”, rekao je Plenković te dodao:

“Mislim da je Ustavni sud jako dobro objasnio odluku. Da je cijela ova ispolitizirana inicijativa koju su predvodili antivakseri. Nemojmo govoriti da je ovo inicijativa koja nema politički background. Ustavni sud je gledao pitanja, analizirao ih, stavio ih u kontekst hrvatskog Ustava i našeg pravnog poretak i donio odluku”.

O Milanovićevoj izjavi da je ovo državni udar, Plenković je rekao: “Dajte, molim vas, kakav državni udar”.

“Sjajno, još jedna briljantna umotvorina”, rekao je pak o Milanovićevoj tvrdnji da Ustavni sud treba ukinuti.

o zakonu o pobačaju

“Mi smo na parlamentarnoj većini imali raspravu o SDP-ovoj inicijativi koja je, eto, nastala na jednoj zaista teškoj situaciji gospođe Čavajde, na jednom slučaju koji zahtijeva puno suosjećanje i razumijevanje za jednu nevjerojatnu situaciju koju ne bih poželio da se to dogodi, njoj je sigurno u ovoj situaciji najteže, ali očito je to generiralo jedno munjevito prelijevanje osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu. Ja ću podsjetiti hrvatsku javnost, pitanje zakona o prekidu trudnoće, pitanje pobačaja nije bilo niti u našem programu niti u dogovorima naše koalicije niti je na bilo koji način od nas stavljeno na stol. Ono se vratilo na stol odlukom Ustavnog suda nakon, čini mi se 26 ili 27 godina. Zašto ovo govorim? Zato što imamo koaliciju u kojoj HDZ, još neke stranke desnog centra, tu su i liberalne stranke, tu su i nacionalne manjine. Ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus. I kad imate takvu sitauciju, onda i da želimo ispuniti stav i odluku Ustavnog suda koja, podsjećam, nije zadužila Vladu nego Sabor da donese novi zakon, nama je to vrlo teško i mi smo kod glasanja prošli tjedan imali slobodan izbor. Svi su mogli o ovom ideološkom pitanju glasati u skladu s njihovim načelima i vidjeli ste u samoj konstalaciji glasova da su tu stavovi različiti i bojim se da mi kao najsnažnija i najvažnija stranka u većini, smo tu poruku razumjeli i vidjeli. Meni je ovo jedan signal koji upućuje na oprez.

Komentiraj