Plenković: “Letica obilježio društveni i politički život Hrvatske”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji Slavena Letice, koji je umro danas u Zagrebu, istaknuvši da je kao istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar, obilježio društveni i politički život Hrvatske.

“Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Slavena Letice. Kao istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar, obilježio je društveni i politički život Hrvatske. Pamtit ćemo ga kao savjetnika prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, i predanog saborskog zastupnika”, istaknuo je Plenković u izrazima sućuti.

Poručio je i da je Letica, kao ugledan profesor, odgojio naraštaje studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a iza sebe ostavio je brojne članke, kolumne i knjige u kojima ostaje sačuvano njegovo bogato znanje, iskustvo i promišljanja.

“U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime hrvatske Vlade i u moje osobno ime”, stoji u izrazima sućuti premijera Plenkovića.

Istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar Slaven Letica (1947. Podgora) umro je u nedjelju u Zagrebu u 74. godini nakon duge i teške bolesti.

Na Ekonomskom fakultetu doktorirao je 1983., a od 1980. bio je profesor sociologije na Medicinskome fakultetu u Zagrebu.  Od 1990. do 1991. godine bio je osobnim  savjetnikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na izborima za hrvatskog predsjednika kandidirao se 2000. godine kao neovisni kandidat, a 2003. je na listi HSP-a izabran za neovisnog zastupnika u 5. sazivu Hrvatskog sabora. Objavio je brojne članke i kolumne te knjige.

Sućut u povodu smrti Slavena Letice uputio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.  “Molim vas da, uime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze najiskrenije sućuti. Gospodina Slavena Leticu pamtit ćemo kao istaknutog sociologa i sveučilišnog profesora na Medicinskom fakultetu te plodonosnog autora s nizom objavljenih znanstvenih i stručnih knjiga i članaka.

Posebno ćemo pamtiti angažman gospodina Letice kao zastupnika u petom sazivu Hrvatskoga sabora, u kojem je aktivno radio na promicanju demokratskih procesa u Hrvatskoj, osnaživanju višestranačja te zastupanju hrvatskih stajališta u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe”, navodi se u brzojavu sućuti  obitelji Letica predsjednik Sabora Jandroković.

 

Komentiraj