Plenković: “Imamo naznake da su naše mjere počele djelovati”

Imamo naznake da su naše mjere počele djelovati, ali u ovom je trenutku najvažnije pridržavati ih se, jer će se u protivnom virus nastaviti širiti, kazao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

“Broj zaraženih se ubrzava, danas imamo rekordan broj zaraženih. Broj preminulih također raste i svaki dan je sad dvoznamenkast. Druge zemlje uvode strože restriktivne mjere. Kako bismo ograničili javna okupljanja i smanjili širenje zaraze, i mi smo donijeli mjere.”

“Premda brojevi zaraženih očekivano rastu, imamo naznake da su mjere počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije. Premda je jako je puno nepoznanica i zato teško predviđati, imamo razloga vjerovati u učinkovitost sadašnjih mjera”, kazao je Plenković.

Ustvrdio je kako su vlasti “predvidjele” rast broja hospitaliziranih te “osigurale dovoljan broj kreveta”.

“Ako budemo odgovorni, možemo izbjeći daljnje pooštravanje mjera. Od svakoga od nas ovisi hoćemo li spasiti stotine života i stotine tisuća radnih mjesta. Ovo je trenutak kada svi zajedno odlučujemo hoćemo li uspjeti ili ne”, kazao je premijer, pozivajući građane na solidarnost.

“Solidanost pokazuju naši liječnici i sestre, koji daju svoj maskimum da spase živote ne bojeći se izložiti svoj. Zahvalni smo im. Odgovornost je najmanje što možemo učiniti. Smanjimo druženja, nosimo maske, održavajmo distancu, redovno prozračujmo i održavajmo higijenu – to nisu velike žrtve da zaštitimo živote i radna mjesta.Imam povjerenja u odgovornost hrvatskih ljudi, pokažimo da smo snažni kad je najpotrebnije. Uime cijele Vlade uvjeren sam da Hrvatska to može.” “, kazao je Plenković.

O rebalansu državnog proračuna rekao je da ekonomski pokazatelji trećeg tromjesečja ukazuju na oporavak: “Prema dostupnim infromacijama predviđa se gospodarski pad od 8%. Bili smo svjesni da će pandemija dovesti do negativnih gospodarskih posljedica. Zato je Vlada stvorila prostor za potporu održavanja gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja. Uspjeli smo imati bolju turističku sezonu koja se pokazala iznad svih očekivanja. Bilježimo povećan priljev EU sredstava, no nastavak pandemije od nas zahtjeva daljnju potporu gospodarstvu i zato ovim rebalansom proračuna saniramo sektor zdravstva, povećavamo izdvajanja za mirovine i nezaposlene te prava iz sustava socijalne skrbi. Nastavljamo s potporom gospodarstvenicima.”

Prema ESA 2010. metodologiji imat ćemo manjak od 8% BDP-a, ponovio je, a o proračunu za iduću godinu rekao je: “Predviđamo postupni oporavak ekonomske aktivnosti 2021. i rast BDP-a od 5% kojeg bi trebao pratiti rast od 3,4% 2022.”

Očekuje se učinak sredstava iz postojećeg višegodišnjeg financijskog okvira kao i onog predviđenog za iduću godinu.

Najavio je i uredbu o minimalnoj plaći – 4.250 kuna bruto, 3.400 kuna neto. To je 150 kuna više neto u odnosu na minimalnu plaću ove godine. Ukupno povećanje plaće će u odnosu na 2016. bit će 904 kuna neto”, naglasio je predsjednik Vlade dodajući da je ovo najveće povećanje minimalne plaće za vrijeme neke Vlade.

U rebalansu će predvidjeti 1,3 milijardi kuna za HZZO za plaćanje ljekarnama. Time bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana, naglasio je Plenković.

Vlada na redovnoj sjednici raspravlja o prijedlogu rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna i o prijedlogu proračuna za 2021. te projekcijama planova za 2022. i 2023.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s veledrogerijama kako će, nakon u petak isplaćenih 300 milijuna kuna, kroz rebalans državnog proračuna za plaćanje duga veledrogerijama biti osigurana ukupno jedna milijarda i 840 milijuna kuna.

Kroz rebalans će za Ministarstvo zdravstva biti osigurana 1 milijarda i 340 milijuna kuna te dodatnih 200 milijuna za HZZO-u za plaćanje lijekova ljekarnama, a to je ukupno milijarda i 840 milijuna kuna, rekao je tada Marić.

Komentiraj