Ostali sportovi
Decoration icon

Andrej Plenković

Plenković i Carlsen otvorili veliki šahovski turnir u Zagrebu

Autor:

18.07.2022.,Sveta Nedelja - U Hrvatskoj kovnici novca pocela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica. Dogadjaju su prisustvovali predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic i direktor Hrvatske narodne banke Boris Vujcic Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića, u zagrebačkome hotelu Westin je svečano otvoren veliki šahovski turnir ovogodišnje serije Grand Chess Toura – “SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid&Blitz”.

 

U zagrebački hotel “Westin” stigla je svjetska šahovska elita na čelu sa svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom, najboljeg među desetoricom velemajstora koji će od 20. do 24. srpnja nastupiti na trećem natjecanju ovogodišnje serije Grand Chess Toura.
Uz svjetskog prvaka nastupit će i treći igrač svijeta 18-godišnji Alireza Firouzja, posljednji Carlsenov izazivač Jan Nepomnjašči, izvrsni Amerikanac Wesley So, Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov, Francuz Maxime Vachier-Lagrave, Amerikanac Leinier Dominguez Perez, Nizozemac Jorden Van Foreest, Bugarin Veselin Topalov i naš najbolji velemajstor Ivan Šarić koji je dobio pozivnicu.

“Treći puta vrhunski velemajstori dolaze u Zagreb, šah je zaista fascinantnan sport koji okuplja milijune, te je Hrvatska imala sreću što je Gari Kasparov i hrvatski državljanin, što je najbolji mogući doprinos promociji šaha u Hrvatskoj. Zahvaljući i njegovu trudu i umijeću, kao i trudu organizatora i ostalih ovaj turnir opet dolazi u Zagreb, te će mnogi ljubitelji šahi uživati ovih dana u fascinantnim intelektualnim kapacitetima svjetskog prvaka Carlsena i ostalih velemajstora. Šah se u Hrvatskoj igra od 14. stoljeća, a posebno  mi je drago što će nastupiti i naš mladi velemajstor Ivan Šarić”, kazao je Plenković, dodavši kako se ovaj turnir održava u izazovnim vremenima napada na Ukrajinu, te je posebno istakao širi globalni kontekst.

“Invazija Rusije na Ukrajinu je na mnogo načina promijenila svijet, a ono što je vrhunski intetektualac poput Kasparova govorio godinama, o štetnosti ruske politike na čelu s Vladimirom Putinom, sad je postalo jasno mnogima.Ne politiziram šah, ali moramo biti svjesni trenutka, te reći istinu u pravom trenurtku i na pravom mjestu”, dodao je Plenković.

Hrvatski premijer je potom s Carlsenom odigrao ceremonijalni, prvi potez na turniru.

U prva tri dana zagrebačkog spektakla bit će odigran turnir u brzom šahu u tempu od 25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza. Pobjeda će donositi dva boda, a remi jedan bod.Nakon toga će biti odigran dvodnevni dvokružni brzopotezni turnir u tempu od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će pobjeda donositi jedan bod, a remi pola boda.Konačan redoslijed bit će određen na temelju ukupnog broja osvojenih bodova na oba turnira.

Ove su godine odigrana dva turnira ove serije – klasični turnir u Bukureštu na kojem je pobijedio Francuz Maxime Vachier-Lagrave te Rapid&Blitz turnir u Varšavi, koji je završen pobjedom Poljaka Jan-Krzysztofa Dude.

O važnosti Grand Chess Toura najviše govori podatak da će od slijedeće godine imati kvalifikacijski karakter za plasman na Turnir kandidata, na kojem pobjednik stječe status izazivača svjetskog prvaka.

“Ova manifestacija je zahvaljući Gariju Kasparovu i još nekim ljudima prerasla u vrhunsku predstavu i sjajan događaj. Imamo i ženski turnir, turnir kadeta, gluhih i nagluhih, turnir javnih osoba i otvoreni blitz turnir, tako da Zagreb postaje grad šaha”, kazao je direktor turnira Željko Klarić, dok je utemeljitelj turnira i bivši svjetski prvak Gari Kasparov izrazio ponos što Hrvatska organizira turnir najveće svjetske kategorije.

“Zagreb će opet biti glavni grad svjetskog šaha, uz veliku podršku hrvatske vlade i ostalih institucija.Hrvatska je ovim postala važna zemlja na šahovskoj karti svijeta i nadam se da će u Hrvatskoj šah imati barem djelić popularnosti, koju ima nogomet”, kazao je Kasparov.

Pokrovitelj zagrebačkog turnira je Ministarstvo turizma i sporta koje je osiguralo nagradni fond od 175.000 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.