Premijer Andrej Plenković nu četvrtak je komentirao događanja oko Agrokora i stanje u Hrvatskom nogometnom savezu uoči sutrašnje Skupštine HNS-a.

“Ja sam i jučer bio na Danu hrvatskog sporta, Vlada je u svoja dva proračuna povećala izdvajanja za sport, jer smatramo da je on bitan za sve. Državna tajnica Kostelić donijela je odluku da se 100 posto povećaju nagrade za vrhunske sportaše. Želimo sport depolitizirati i dati ga sportašima. Kada je riječ o HNS-u, u skladu je sa zakonom ali je začahuren kad je riječ o mogućnostima kandidature. Ne mislim da je to osobito zdravo, jer se pokazalo da je bilo i drugih kandidata koji su pokazali interes. Vjerujem da će se morati prozračiti HNS u razdoblju koji je pred nama”, rekao je Plenković.

Upitan što inspekcija radi u HNS-u, premijer je rekao da je to posao koji radi državni ured te posao u koji nije involviran predsjednik Vlade. “Oni rade svoj posao, provjeravaju zakonitost i regulativnost”, dodao je.

Komentirao je u jučerašnje predstavljanje nacrta strukture nagodbe. “Mislim da je izvanredni povjerenik predstavio jedan koncept, dobavljači su u prči od prvog dana, ali da su svi zadovoljni, mislim da očito neki nisu. Načelno, pred nama je put pregovora i dogovora, a vjerovnici imaju ključnu ulogu u procesu”, rekao je Plenković.

Europska komisija u srijedu je predložila pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa. Premijer kaže da ćemo tek vidjeti kako će poruke upućene iz Bruxellesa imati efekt na vlast u Poljskoj, te kako je Hrvatska za to da se pronađe rješenje, ali još uvijek nisu zauzeli stav. “”RH će nakon konzultacija artikulirati svoj stav, a za sada ga ni druge članice ne ističu”, kazao je premijer.

Plenkovišć je kazao i kako će HDZ krajem lipnja ili početkom srpnja riješiti financijske obveze koje su naslijedili kada je on postao predsjednikom stranke prošle godine.

Komentiraj