PLENKOVIĆ FAVORIT ‘Mogao bi zamijeniti Von der Leyen, dobro je umrežen’

Autor:

21.04.2024., Jasenovac - Povodom dana sjecanja na zrtve ustaskog logora u Jasenovcu odrzana je komemoracija te kolona sjecanja. Photo: Luka Batelic/PIXSELL

Photo: Luka Batelic/PIXSELL

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bori se za drugi mandat, ali njena uloga favoritkinje promijenila se u posljednje vrijeme, ponajprije zbog afere s Pfizerom pa postoji nekoliko imena kandidata i kandidatkinja koji bi je mogli naslijediti, piše Politico.

Konkretnije, Politico navodi njih šest i svima je zajednički poprilično jak životopis. Bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB) i talijanski premijer Mario Draghi, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednica ECB-a Christine Lagarde, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, povjerenik za unutarnje tržište Europske unije Thierry Breton i – hrvatski premijer Andrej Plenković.

Svakom od potencijalnih nasljednika von der Leyen, Politico je dao ocjene od jedan do pet, ali samo su Iohannis i Plenković dobili izgledne šanse, odnosno, ocjenu tri. Ostatak društva je na marginama. Ima šanse, ali nisu realne.

“Izbor Hrvata za predsjednika Komisije također bi poslao pozitivan signal kandidatima za članstvo u EU. Plenkovićeva iznenađujuća najava da će predvoditi kandidatsku listu za europarlamentarce vladajuće hrvatske stranke HDZ-a izazvala je nagađanja da želi napustiti domaću politiku, a njegovo premijersko iskustvo od 2016. sigurno mu je pomoglo izgraditi autoritet i dalo priliku za umrežavanje s drugim europskim čelnicima”, piše Politico.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.