“Miljenik” Europske pučke stranke Plenković za Politico: “Potpuno sam fokusiran na posao premijera”

Autor:

epa10717276 (L-R) French President Emmanuel Macron, Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic and President of the Republic of Cyprus Nicos Christodoulides during a European Council in Brussels, Belgium, 29 June 2023. EU leaders are gathering in Brussels for a two-day summit to discuss the latest developments in relation to Russia's invasion of Ukraine and continued EU support for Ukraine as well as the block's economy, security, migration and external relations, among other topics.  EPA/OLIVIER HOSLET

EPA/OLIVIER HOSLET

Predsjednik vlade Andrej Plenković rekao je da je “potpuno fokusiran na posao premijera” u razgovoru za POLITICO objavljenom u srijedu u kojem ga je taj medij prozvao “miljenikom” Europske pučke stranke te jednim od ključnih pučana kod imenovanja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. 

Politico za hrvatskog premijera piše da je „dobro povezan” unutar EPP-a, najveće političke grupacije u Europskom parlamentu, te da je bio blizak s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Taj medij s europskim sjedištem u Bruxellesu piše kako je Plenković „miljenik” grupacije te da je bio „ključan” u osiguravanju da vodstvo Europske komisije preuzme Ursula von der Leyen.

Njegovi proeuropski stavovi, uz hrvatski uspjeh u integraciji u EU, uoči europskih izbora potaknuli su nagađanja da bi hrvatski premijer mogao biti imenovan na neku od važnih funkcija u europskom savezu, piše POLITICO.

„Potpuno sam fokusiran na posao premijera i treću pobjedu na izborima u Hrvatskoj”, odgovorio je predsjednik vlade.

Za von der Leyen, članicu EPP-a i Kršćansko-demokratske unije (CDU), Plenković je rekao da je „izvanredna europska političarka” koja je odlično djelovala u „veoma teškim vremenima”. Nije htio spekulirati hoće li ona ostati na toj funkciji i nakon izbora iduće godine, no naglasio je da bi „to bilo vrlo dobro za Europu”.

Veliki uspjeh Hrvatske

Premijer je u razgovoru za Politico govorio o uspješnoj integraciji Hrvatske u EU, poput šengeskog prostora i eurozone, a hvalio je i hrvatsko gospodarstvo koje ima „nikad veću” zaposlenost, „najmanju nezaposlenost od 1982. godine”, te gospodarski rast od 2,8 posto koji je iznad eurozoninih 1 posto.

Politico piše kako je jedina mrlja u Plenkovićevoj idealnoj slici optužnica koju je Ured europskog javnog tužitelja u prosincu 2022. zbog navodne korupcije podignuo  protiv ministrice Gabriele Žalac. Portal piše kako je Plenković rekao da nije zabrinut zbog tog slučaja.

Mir na Balkanu, povratak EPP-a na zapadu Europe

Plenković je naglasio kako nije zabrinut ni zbog rasta tenzija između Kosova i Srbije jer je „međunarodna zajednica snažno angažirana u dijalogu” te jer obje države žele napredovati prema EU-u.

Politico je najveći naglasak iz razgovora s hrvatskim premijerom stavio na njegove izjave o usredotočenosti EPP-a na povratak na vlast u Italiji i Francuskoj, nekadašnjim uporištima te grupacije.

„Želimo učiniti više kako bi osnažili EPP-ove stranke u velikim državama”, rekao je premijer, nazvavši to „ključnim”. Tome bi se trebala pridružiti i Španjolska gdje Narodna stranka (PP) predvodi u anketama uoči parlamentarnih izbora koji će se održati kasnije ovaj mjesec.

EPP u Italiji zastupa Forza Italia, stranka nedavno preminulog bivšeg premijera Silvija Berlusconija, koja ima samo 7 posto podrške, no dio je vladajuće koalicije premijerke Giorgie Meloni. Pučani ne stoje dobro ni u Francuskoj, gdje  republikanci, nekad vodeća francuska stranka, stoje na samo 9 posto podrške.

„Moramo snažno raditi na vraćanju snage EPP-a u Francuskoj i Italiji. To je politički cilj”, zaključio je Plenković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.