‘U DELUZIJI’ Plenković: Sramota, to nije normalno! Sad ću iz inata, iz dišpeta formirati 76!

Autor:

22.04.2024., Hotel Sheraton, Zagreb - Konferencija za medije Andreja Plenkovica po zavrsetku Nacionalnog vijeca HDZ-a,. Photo: Luka Batelic/PIXSELL

Luka Batelic/PIXSELL

Predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak je održalo svoju sjednicu u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Uoči početka sjednice predsjednik HDZ-a potvrdio je da će biti nositelj liste te stranke na izborima za Europski parlament. Komentirajući izjave oporbe da je to njegov bijeg u Bruxelles, rekao je: “Nije, to je samo pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u Europi”.

Na početku je izrazio zadovoljstvo pobjedom HDZ-a koji je osvojio 61 mandat u utrci za Hrvatski sabor. “U kontekstu flagrantnog kršenja Ustava Zorana Milanovića, to je odličan uspjeh”, poručio je.

“Dogovorili smo da će HDZ, kad god bude sazvana nova sjednica konstituirajućeg Sabora, ponovno predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Održali smo preliminarne razgovore s Domovinskim pokretom, vjerujem da ćemo postići dogovor. Obavili smo prošli tjedan razgovor s predstavnicima manjina, a i s drugima koji nisu SDP, Most i Možemo“, rekao je.

Istaknuo je da su dogovorili kandidate za EP: “Donijeli smo odluku za listu za Europski parlament, sutra ćemo je predati.”

Otkrio je i tko se svi nalaze na listi, a to su redom: Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

Upitan o suradnji s Domovinskim pokretom iz kojeg su često prije izbora upućivali teške riječi HDZ-u, rekao je: “Prije izbora je jedno, a poslije izbora drugo. Čini mi se da su naglo smanjili intenzitet svojih javnih komentara. Sad dolazimo u fazu stvaranja parlamentarne većine. Ja sam poruku birača doživio kao – ok, dobri ste, ali malo se korigirajte. Uvažit ćemo realnost, a to je da su zastupnici dobili ozbiljan broj glasova i da s njima moramo pronaći modalitet suradnje.”

U pregovaračkom timu HDZ-a, otkrio je, nalaze on, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

Komentirajući što suradnja s DP-om znači za prava manjina u Hrvatskoj, Plenković je rekao: “Ostat će kao i dosad. Njegovali smo dobru suradnju. Nije bilo ključnog pitanja važnog za Hrvatsku da nismo vidjeli snažnu potporu partnera iz manjinskih stranaka.”

A što ako bi to bila točka prijepora, suradnja sa SDSS-om? “Tek smo u fazi preliminarnih razgovora. Formirali smo pregovarački tim, dobili smo informaciju i da i oni formiraju tim i da rade na idejama svojih novoizabranih zastupnika”, poručio je.

CHECK IN ILI CHECK OUT Zašto se HDZ-ovci okupljaju po skupim zagrebačkim hotelima?

Dodao je da dosadašnja oporba zove Pupovca. “Da zovu, zovu. Gubitnici koji su teško poraženi, koji su kršili Ustav, zovu. Non-stop zovu, ljudi onda mene zovu i kažu mi da ne mogu disati. Zovu i govore ‘Nemojte ići s HDZ-om’. Zamislite”, rekao je Plenković.

“Jedna smijurija, politička smijurija. Komunikacijski i medijsko-politički prostor okreću kao da je to OK. Ja sad jamčim da oni neće doći do 76. Doći ćemo mi, strukturiranim razgovorima”, poručio je.

Da je izašlo manje birača, mi bi imali 66 i već bi imali vladu. Svejedno smo dobili, a Grbin i stric (Milanović) su dobili jedan više (nego prije 4 godine). Zovu i ljude koji su išli unutar naše koalicije. Zovu i šefove drugih država da oni zovu zastupnike”, dodao je.

Plenković se dosta unervozio kad su ga novinari pitali o ideji opozicije da stvori većinu u saboru i poništi Lex AP. “Što je to? Postavite mi pitanje onako kako se taj zakon zove”, rekao je Plenković. “Uništavali su ljudima privatne živote i karijere. Tome ćemo reći STOP. To što se spominje akronim… Je li to Asocciated Press ili apsolutni pobjednik kako je to rekla jedna gospođa na jednom događaju”, dodao je. “Gubitnici u nekoj potpunoj iluziji imaju zakonodavnu agendu, neće se dogoditi. Nisam puno govorio proteklih dana, imao sam smrtni slučaj, bio sam u Bruxellesu. Vidim da se razvio debatni klub gubitnika. Sada moram govoriti više, govorit ću svaki dan”, poručio je.

Peđa Grbin govori da bi trebalo konstituirati Sabor u kojem bi se određeni zakoni izmijenili, obustavilo bi se proglašenje imenovanja Turudića. O tome je rekao: “Neće imati ruke za to. Razriješenje državnog odvjetnika koji još nije stupio na dužnost, fenomenalan je pothvat. On se može razriješiti samo na prijedlog Vlade. Možda jedino da ne meni pokucaju na vrata. Gubitnici u potpunoj aluziji imaju zakonodavnu agendu dok se ne formira nova vlada.”

“Svi ti koji su danas u deluziji, na ranijim su izborima odbili dijalog. Tko je ovdje uključiv? To su gubitnici koji imaju program da se prave da su pobjednici. Pa nismo svi slijepi ovdje da ne znamo što se dogodilo 17. travnja”, dodao je.

Ako bi do pokušaja konstituiranja Sabora došla prije vašeg dogovora s Domovinskim pokretom, hoće li sudjelovati? “Kršitelj Ustava da ima ruke, sazvao bi ga već preksutra. Nema ruke i neće ništa sazvati dok ne bude imao ruku. A mi ćemo spriječiti gubitnike da glume pobjednike. Imali su kampanju u kojoj njihov kvazikandidat, koji je dobio upozorenje… Da je bio frajer, dao ostavku, više bih to volio nego išta. Priuštili bismo hrvatskom narodu utakmicu. Sad imamo gubitnika Grbina koji još nije otišao u povijest. U ovim izborima ništa nije bilo ok. Politički prostor bio je prepun govora mržnje i navikli smo se da je to normalno. To nije normalno. Ovo što se dogodilo je vrijeđanje zdravog razuma. Sad ću iz inata, iz dišpeta formirati 76! Pohvalio sam Domovinski pokret za kaznenu prijavu protiv mene. Iz dišpeta se preko svega može prijeći”, istaknuo je Plenković.

LIDER OD DINARE Tajna snimka koja je uzdrmala Plenkovića: ‘Puno je naših zastranilo…’

Hoće li ipak razmisliti o poziciji šefa EU komisije? “Mislite da odem radi njih? Kad me ne mogu fizički likvidirati, da odemo na gore? Pustite… Imamo mi svoju kandidatkinju”, rekao je.

Na pitanje s N1 je li spreman doći i na intervju odgovorio je: “Samo skupno pred medijima”. Na opasku novinara da ipak nije uvijek skupno nego da je nekima dolazio na intervjue rekao je: “Po zaslugama“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Lumumba

prije 2 mjeseca