Nel Pavletić/Pixsell

PETO GODIŠNJE DOBA Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Najluđe doba godine u Rijeci i okolici, vrijeme Riječkog karnevala, ili kako ga Primorci zovu ‘peto godišnje doba’, u subotu je i  službeno počelo primopredajom vlasti i izborom Kraljice karnevala.  Ključ Grada je karnevalski gradonačelnik,  Meštar Toni,  primio iz ruku Marka Filipovića, riječkog dogradonačelnika, a među devet kandidatkinja za novu je kraljicu izabrana Nikol Marelja Bošnjak  iz Mesopusne kumpanije Grada Grobnika. Promjenom vlasti , kako je rekao Meštar Toni,  počinje luda vožnja zvana Riječki karneval na koju je  Meštar pozvao sve uz karnevalski moto  – Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Riječko peto godišnje doba ove godine  traje sedam tjedana, sve do Pepelnice 6. ožujka kada će Pust ponovno platiti glavom za sve loše u prošloj godini, a kao i svake godine dosad, i 36. izdanje Riječkog karnevala donosi brojne fešte, zabavu na svakom koraku, izložbe, koncerte, „pusne tance“ , nove maske i alegorijska kola na velikom finalu – Međunarodnoj  karnevalskoj povorci u kojoj se  očekuje stotinjak maškaranih grupa , od kojih 15 iz inozemstva,  sa 10 tisuća sudionika , uz stotinjak tisuća posjetitelja koji će povorku pratiti uživo.

Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki karneval je jedna od najvećih kulturnih manifestacija u ovom dijelu Europe, ali i važan dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao kulturna i tradicionalna manifestacija koja predstavlja sastavni dio identiteta Rijeke. Uz to, ‘peto godišnje doba’ privlači značajan broj posjetitelja u za turizam ne najatraktivnije vrijeme i njegov je značaj  u predstavljanju Rijeke kao zanimljive turističke destinacije izniman.

Vrhunac Riječkog karnevala, Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, ove su godine 16. veljače i 3.ožujka, a kao i prethodnih godina, tako i ove, sportskih događanja neće nedostajati jer je sve spremno za Maškarani auto-rally Pariz – Bakar i jedinstveni Carnival Snowboard Session uz more 23. veljače. Svima dobro poznata lokacija, Export Delta, tradicionalno je domaćin Karnevalskih zabava na kojima će nastupiti Jole, Jelena Rozga, Ivan Zak, Mate Bulić , ondje će nakon boardanja biti održan veliki Carnival DJ Session kao i završna karnevalska zabava nakon Međunarodne karnevalske povorke.

Riječki karneval tradicionalno ima humanitarnu stranu koju će obilježiti nizom događaja –Humanitarni diplomatski karnevalski bal u Guvernerovoj palači na kojem će se prikupljati sredstva za nabavku medicinske opreme Klinike za dječju kirurgiju KBC- a Rijeka,  humanitarne karaoke i pidžama party, humanitarna prodaja jote i maneštre na Korzu, tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi te po završetku karnevala prodajna izložba fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Komentiraj