FaH

PETIR: ‘Gotovo polovica žena u ruralnim područjima nikad ne ide na godišnji’

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov poručio je u srijedu kako je uloga žene od iznimne važnosti za razvoj i život ruralnih područja pa se unaprijeđenjem položaja žena indirektno utječe na smanjenje depopulacije hrvatskih sela, dok je europarlamentarka Marijana Petir upozorila kako gotovo polovica žena u ruralnim područjima Hrvatske nikad ne ide na godišnji odmor.

Gotovo je nemoguće definirati poslove koje obavljaju žene u ruralnim područjima, rekao je Petrov na saborskom Odboru za poljoprivredu koji je tematski analizirao ulogu žena u ruralnim područjima Hrvatske.

Predsjednik Sabora naglašava kako je neupitna uloga žene u brzi za obitelj, očuvanju tradicijskih vrijednosti i promicanju identiteta ruralnih podurčja te aktivnostima koje obavljaju kao vlasnice OPG-a.

“Dojmljiva je snaga žene da se prilagodi u poznatim i novonastalim okolnostima s kojima se svakodnevno susreće i u kojima uspijeva balansirati obiteljske, društvene i poslovne aktivnosti”, izjavio je Petrov te pozvao na uklanjanje ograničenja s kojima se susreću žene u ruralnim područjima.

Važno je, kaže, da sve razine vlasti stvaraju uvjete za sudjelovanje žena u upravljačkim i predstavničkim tijelima, da se ženama budu dostupne javne i socijalne usluge, tržište rada….

 

Uloga žena u hrvatskim ruralnim područjima neprocjenjiva i nezamjenjiva

Uloga žena koje žive u hrvatskim ruralnim područjima neprocjenjiva je i nezamjenjiva, suglasna je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je Odboru predstavila svoje Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima, a koje je prihvaćeno na odborima za poljoprivredu i za prava žena Europskog parlamenta.

Teži pristup obrazovanju, neadekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastruktura, neki su od detektiranih problema, kaže Petir i naglašava da ni jedna članica EU u poljoprivredi nema podprograme za žene kakvi postoje za mlade.

Stoga se zauzela da Hrvatska bude prva članica koja će uvesti potprogram za žene u okviru Programa ruralnog razvoja

Ženama treba olakšati pristup zemljištu, osigurati socijalna prava, kvalitetne javne usluge, uključujući prijevoz i širokopojasnu infrastrukturu, rekla je europarlamentarka Petir.

Istaknula je i da gotovo polovica žena u ruralnim područjima nikada ne ide na godišnji odmor.

Žene u ruranim područjima izložene su tihoj diskriminaciji, teško se oduprijeti nekim stereotipima, kaže zastupnica u EP te izražava nadu da će njeno izvješće biti korak ka mijenjanju uočenih problema.

Tematskoj sjednici saborskog Odbora odazvale su se brojne institucije koje su mahom poslale svoje predstavnice, a od 11 članova Odbora nazočila su samo petorica.

Komentiraj