Petek: “Državni inspektorat zatvorio kompostanu Zrinjevca na Jakuševcu na tri mjeseca zbog kršenja zakona”

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek u četvrtak je na svojoj Facebook stranici objavio dokument i komentar o preivremenom zatvaranju kompostane Zrinjevac na Jakuševcu od strane Državnog inspektorata zbog kršenja zakona.

“Državni inspektorat zatvorio je kompostanu Zrinjevca na Jakuševcu na tri mjeseca zbog kršenja zakona.

Stanovnici istočnog dijela Zagreba, u naseljima blizu Jakuševca će nakratko predahnuti i neće morati tolerirati kiselkasti smrad koji se, intenzivnije nego do sada, širio iz kompostane. Više od mjesec dana upozoravam javnost na ogromne probleme u sustavu gospodarenje otpadom grada Zagreba, ponajviše s biootpadom. Gradska Čistoća više tjedana biootpad s kućnog praga dovozi u dvije kompostane pod upravom Zrinjevca, jer je ponovno propao plan Milana Bandića i Mirko Jozić s oslanjanjem cijelog sustava na privatne oporabitelje. Takav sustav je doveo gradsku Čistoću do višemilijunskih gubitaka koji će se kad tad morati preliti s neodgovornih upravitelja Zagreba na građane, korisnike komunalnih usluga, povećanjem cijena.

Sustav gospodarenja otpadom koji su osmislili Bandić i HDZ prije nekoliko godina dokazano ne funkcionira, preskup je i nemotivirajuć za građane jer nije uvedeno plaćanje odvoza otpada prema količini, već volumenu spremnika.

PHOTO: Renato Petek/Facebook

 

U gradskoj Čistoći očito nemaju znanja, kapacitete niti volje kvalitetno i sustavno urediti sustav gospodarenja otpadom, tako da sada već učestalo krše zakon održivog gospodarenju otpadom kod bi se koji sami trebali provoditi. Državni inspektorat je tijekom rujna u nadzoru rada kompostane utvrdio prisustvo intenzivnih mirisa te je zbog nepravilnosti za obavljanje djelatnosti bez ishođene okolišne dozvole zabranio obavljanje djelatnosti oporabe otpada Zagrebačkom Holdingu na kompostani na Jakuševcu na rok od 90 dana, odnosno do ishođenja potrebne dozvole, što je u tijeku.

Šlampavosti i neznanje Bandićevih kadrova nema kraja, a HDZ sve prešutno podržava. Nažalost, ovakva vijest o ponovnom kršenju zakona Holdinga produbit će nepovjerenje građana u uvedeni sustav gospodarenja otpadom. Tako da će i Zagreba biti suodgovoran za penale kojoj ćemo uskoro početi plaćati Europskoj uniji zbog nedostatka ispunjenja zadanih ciljeva u sustavu gospodarenja otpadom do kraja 2020. godine”, napisao je Petek.

Državni inspektorat zatvorio je kompostanu Zrinjevca na Jakuševcu na tri mjeseca zbog kršenja zakona.Stanovnici…

Posted by Renato Petek on Thursday, October 8, 2020

Komentiraj