PERIŠA: “Jelenić mora otići, napravit ćemo pritisak na zastupnike u Saboru”

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaključilo je kako predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ovog ljeta svojim izjavama nije širio govor mržnje i omalovažavao Hrvatsku. DORH je u ponedjeljak odbacio 13 kaznenih prijava protiv Pupovca.

Podsjetimo, pupovac je krajem kolovoza u više navrata komentirao napad nogometnih huligana na Srbe za koje su pretpostavljali da u okolici Knina prate izravni televizijski prijenos utakmice Crvene zvezde. Ustvrdio je tada, primjerice, da se u Hrvatskoj pokušava rehabilitirati ustaški pokret i da Hrvatska “postaje faktor nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije”.

Iz DORH-a smatraju da su Pupovčevi istupi bili tek ‘oštra, ali dopuštena kritika događaja u Hrvatskoj’. “To posebice iz razloga što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena”, obrazložio je DORH.

Na kaznenom progonu predsjednika SDSS-a najviše su inzistirale braniteljske udruge, ponajprije HVIDRA, koju vodi HDZ-ov zastupnik Josip Đakić. Predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša za Novi list je rekao da drugačiji rasplet nisu ni očekivali.

“Znali smo da će to ovako završiti, ali nemamo izbora, primamo na znanje to očitovanje DORH-a. Napravit ćemo pritisak na određene zastupnike u Saboru kako bi se odbacila godišnja izvješća Državnog odvjetništva za 2017. i 2018., a kako bi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić morao potom odstupiti. DORH ništa nije učinio na procesuiranju srpskih ratnih zločinaca i to jugoslavensko, boljševičko leglo moramo konačno razbucati. Pa, njima su trebala dva mjeseca da pročitaju što je Pupovac govorio, ne čudi onda da su toliko spori kad su u pitanju ratni zločini, rekao je Periša.

Komentiraj