PENAVA: “Nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru”

U petak se održava sjednica ukovarskog Gradskog vijeća, na čijem je dnevnom redu i donošenje prijedloga Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako se nisu stekli uvjeti za veća prava Srba u Vukovaru. “”U prvom dijelu zaključka konstatira se da je dostignut stupanj dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih malnjina na razini koja omogućava suživot i dijalog do određene razine.

U drugom dijelu zaključka se konstatira da svi živimo i radimo kad su – na području Vukovara – još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. Svim tim građanima koji imaju jedan nazivnik – a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zatočeni opsadom u nehumanim uvjetima granatiranja i pogibelji – svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo ’91. nego i do dana današnjeg, kad su zapravo sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar.

Treći dio zaključka – tu se konstatira da u kontekstu tih činjenica, nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru”, rekao je Penava.

Ustavni sud, podsjetimo, u sronju je odlučio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.

Komentiraj