Pavle Kalinić: “U komisiji za kupnju aviona bila dva Francuza. To je dovoljno da posumnjam”

Stručnjak za sigurnost i nekadašnji pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić komentirao je u utorak sukob predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

“Osobno smatram da je davno trebalo sjesti za stol i dogovoriti detalje”, rekao je Kalinić i dodao da je razočaran. “Mi imamo vojsku od 15.000 vojnika, mi imamo premalo vojnika, što mi možemo napraviti s 15.000 vojnika u slučaju da nas netko napadne”, istaknuo je Kalinić.

Hrvatskoj, ponavlja, treba obvezni vojni rok kako bi imala odakle povući ljude u slučaju novog rata. Smatra da bi svaki građanin trebao proći osnovnu obuku da može pomoći ljudima oko sebe, da može zaštiti sebe i svoju obitelj u takvim situacijama. Prepucavanje predsjednika i ministra obrane, ističe, samo dodatno vodi urušavanju ugleda vojske.

“Situacija u vojarnama je loša, održavanje je nedovoljno. Ali ako želimo nešto pokrenuti, morali bismo imali vojni rok najmanje kako to ima Švicarska. Ne može vojska funkcionirati kako je nekad funkcionirala. Ne radi se o tome osjećamo li se ugroženi ili ne, nego o tome da možemo imati prirodne katastrofe i tu vam opet treba vojska. Imali smo taj nesretni potres, pogledajte koliko se napravilo od toga, što se riješilo”, rekao je Kalinić za ‘Novi dan’ N1 televizije.

Komentirajući kupnju borbenih aviona, Kalinić kaže da se o detaljima posla s Francuskoj ne zna dovoljno. “Prije sam govorio da treba kupiti najsuvremenije. Postoji peta generacija, ali mi za to nemamo novaca. Ali, možda smo mogli kupiti 4 do 6 aviona. Kupovati zastarjelo je bacanje novaca”, rekao je.

Kaže da je dobio informaciju da su u našoj komisiji bila dva francuska državljanina. To mu je, dodaje, dovoljno da posumnja. “Naš strateški partner je dosad bio SAD, da bi se kupio ikakav avion treba pogledati strategiju nacionalne sigurnosti. Što smo mi kupili s tim avionima, je li to avion 4. generacije? Da mi ne kupimo te avione, to bi im istrulilo na aerodromu, kao i onaj Barak koji smo htjeli kupiti. Ako želite nešto kupiti, nešto napraviti, vi morate imati strategiju”, rekao je Kalinić.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je izjavio da Hrvatska ne može sanjati da bude jača. Pa Hrvatska je uvijek bila jača. Nema razloga da Hrvatska i Srbija sudjeluju u bilo kakvoj utrci u naoružanju. Srbija je vojno neupotrebljiva, kao što je i Hrvatska vojno neupotrebljiva”, dodao je.

Govoreći o obnovi nakon potresa rekao je da od toga nema ništa. U Zagrebu, navodi, nije obnovljeno ništa. “Obnova u Zagrebu nije krenula jer ova garnitura je neoperativna da bi mogla provesti tako veliki zadatak. Grad Zagreb moramo obnoviti. Problem je od vrha do dna. Sredstva moraju osigurati. Vidim problem jer je to ekipa koja nikad nije bila u privatnom sektoru. Oni se ne znaju okrenuti oko sebe, oni znaju ispunjavati papire. Ne vidim zašto se u Zagrebu dosad nije barem uklonilo ono što prijeti. Ne dao Bog jednakog potresa kao što je već bio. Evidentno se pokazalo da ministar i ova Vlada nisu u stanju to napraviti”, poručio je.

Komentiraj