Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić gostovao je u nedjelju u Dnevniku Nove TV, gdje je govorio o reformi mirovinskog sustava.

Upitan što bi mlade u novim mjerama poticanja zapošljavanja poticati da ne ode iz zemlje, Pavić kaže kako Vlada prvenstveno želi povećati plaće. Kaže i kako su povećali naknade za samozapošljavanje s 35 na 55 tisuća kuna, odnosno 70 tisuća ako osoba uzme dvoje ljudi na stručno osposobljavanje. “Ukoliko se grupiraju u zadrugu mogu dobiti do 270 kuna. Druga komponenta koju smo jako osnažili je pripravništvo na način da je većina mladih ulazila u svijet rada kroz stručno osposobljavanje, odnosno radili su za minimalnu plaću. Na ovaj način, jačanjem pripravništva, pogotovo u privatnom sektoru nemamo gornjeg ograničenja na plaće. Država subvencionira 50 posto plaće”, objasnio je Pavić.

Naglasio je kako je u trećem kvartalu 2017. godine bilo 54 tisuće radnih mjesta više nego godinu dana ranije. “Imamo rast prosječne plaće za 4,4 posto. Vlada gospodina Plenkovića povećala je dva puta minimalnu plaću. Povećali smo 6 posto plaću državnim i javnim službenicima”, nastavio je ministar.

Dodao je kako im je želja ove goidne uključiti 50 tisuća korisnika u mjere zapošljavanja. “Želja nam je povećati plaće, a isto tako smanjiti cijenu rada poslodavcima. Već je Vlada krenula u rasterećenje poreznih obveznika, posebice privatnika”, dodao je.

Pavić kaže da će se cjelovita mirovinska reforma provesti ove godine. “Svjesni smo demografskih pokazatelja i da je omjer zaposlenika i umirovljenika nepovoljan. On je 2015. bio 1 naprama 1,16, a sada je 1,24. Prvenstveno, taj sustav je održiv. Ono što sad želimo sa sljedećom reformom napraviti je da povećamo mirovine i napravimo adekvatan mirovinski sustav”, kaže. Dodao je da je svjestan da su mirovine male, te otkeio da ga vlastiti roditelji svake nedjelje pitaju kada će im povisiti mirovine.

Poručio je kako mirovinski sustav nije pred krahom te da su mirovine sigurne. “Moram stvarno reći našim umirovljenicima da su mirovine itekako u potpunosti održive. Vlada sada radi na njihovoj adekvatnosti. Želja nam je da maksmalno što možemo povećamo mirovine”, naglašava Pavić. Sigurni su, kaže ministar, i mirovinski fondovi. “Vrlo mala je izloženost dionicama. Ostatak je u stranim obveznicama i kao takvi su sigurni. Želja nam je reformom vidjeti mogućnost povećanja ulaganja u drugi mirovinski fond kako bi se osigurala adekvatnost mirovina, vaših, mojih i mirovina svih onih rođenih nakon 1962. koji će ulaziti u mirovinu”, zaključio je Pavić.

Komentiraj