Predsjednikom žirija Berlinskog festivala koji će se održati od 9. do 19. veljače iduće godine imenovan je nizozemski redatelj Paul Verhoeven, poznat po filmovima Sirove strasti, Totalni opoziv, RoboCop, Showgirls i brojnim drugima, prenosi Variety.

Njegov zadnji film ‘Ona’ s francuskom glumicom Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, premijerno prikazan na Festivalu u Cannesu kritičari su iznimno pozitivno ocijenili.

“Verhoeven je filmski redatelj koji se okušao u brojnim žanrovima u europskim i hollywoodskim filmovima. Njegova kreativnost, odvažnost, višeslojnost filmskog izričaja i nepresušna želja za eksperimantiranjem odražavaju se u cijelome spektru njegovih filmskih ostvarenja”, izjavio je direktor Berlinalea, Dieter Kosslick.

“Zapravo uživam prikazivati realnost našeg društva koju sam i sam iskusio na ovaj ili onaj način, a koja je u smislu seksa i nasilja često šokantna i na rubu ekstrema”, svojedobno je sam kazao o svojim filmskim ostvarenjima.

Između 1987. i 1995., dakle od ‘Robocopa’ do ‘Showgirls’ taj je europski sineast i intelektualac (profesor je matematike i fizike) s Jamesom Cameronom i Johnom McTiernanom tvorio utjecajno “sveto trojstvo” redatelja-umjetnika. Oni su stvarali hoollywoodske blockbustere.

Godine 1974. bio je nominiran za Oscara za erotski triler ‘Užitak na turski način’.

Komentiraj