facebook.com

Paul Verhoeven imenovan predsjednikom žirija Berlinalea 2017

Predsjednikom žirija Berlinskog festivala koji će se održati od 9. do 19. veljače iduće godine imenovan je nizozemski redatelj Paul Verhoeven, poznat po filmovima Sirove strasti, Totalni opoziv, RoboCop, Showgirls i brojnim drugima, prenosi Variety.

Njegov zadnji film ‘Ona’ s francuskom glumicom Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, premijerno prikazan na Festivalu u Cannesu kritičari su iznimno pozitivno ocijenili.

“Verhoeven je filmski redatelj koji se okušao u brojnim žanrovima u europskim i hollywoodskim filmovima. Njegova kreativnost, odvažnost, višeslojnost filmskog izričaja i nepresušna želja za eksperimantiranjem odražavaju se u cijelome spektru njegovih filmskih ostvarenja”, izjavio je direktor Berlinalea, Dieter Kosslick.

“Zapravo uživam prikazivati realnost našeg društva koju sam i sam iskusio na ovaj ili onaj način, a koja je u smislu seksa i nasilja često šokantna i na rubu ekstrema”, svojedobno je sam kazao o svojim filmskim ostvarenjima.

Između 1987. i 1995., dakle od ‘Robocopa’ do ‘Showgirls’ taj je europski sineast i intelektualac (profesor je matematike i fizike) s Jamesom Cameronom i Johnom McTiernanom tvorio utjecajno “sveto trojstvo” redatelja-umjetnika. Oni su stvarali hoollywoodske blockbustere.

Godine 1974. bio je nominiran za Oscara za erotski triler ‘Užitak na turski način’.

Komentiraj