Paul McCartney najavio biografiju kroz priču o 154 svoje pjesme

Paul McCartney najavio je knjigu o svom životu pod nazivom ‘The Lyrics’ kroz 154 pjesme iz njegove karijere. ‘Lyrics’, koji bi trebao izaći 2. studenog, biti će zapis o životu Paula McCartneya kroz njegove najranije skladbe iz doba mladosti, pjesme za grupu The Beatles, grupe Wings i iz njegove dugotrajne samostalne karijere. “Nadam se da će ovo što sam napisao pokazati ljudima nešto o mojim pjesmama i mom životu što prije nisu znali”

Knjiga će sadržavati i nikad prije objavljene skice, pisma i slike iz njegove osobne arhive. Složene po abecednom redu kako bi pružio kaleidoskopski, a ne kronološki prikaz, prvi puta će biti objavljene finalne verzije tekstova pjesama uz opis okolnosti u kojima su napisane, ljude i mjesta koja su ih nadahnula te  što o njima misli sada.

“Pitali su me zaista puno puta bih li napisao autobiografiju, ali vrijeme nikada nije bilo za taj pothvat”, rekao je McCartney te nastavio:  „Jedino što sam uvijek uspijevao napraviti, bilo kod kuće ili na putu, jest pisati nove pjesme. Znam da neki ljudi kada dođu u određenu dob, vole zaviriti u svoj dnevnik da se prisjete svakodnevnih događaja iz prošlosti, ali ja takvih bilježnica nemam. Ono što imam su moje pjesme, stotine njih, za koje sam naučio da imaju približno istu svrhu. A ove pjesme obuhvaćaju cijeli moj život. Nadam se da će ovo što sam napisao pokazati ljudima nešto o mojim pjesmama i mom životu što prije nisu znali. Pokušao sam reći nešto o tome kako glazba nastaje i što ona znači za mene i nadam se što može značiti i za druge. ”

Autor Pulitzerove nagrade Paul Muldoon, koji je knjigu sastavio, tim je povodom izjavio: „Na temelju razgovora koje sam vodio s Paulom McCartneyem tijekom pet godina, njegovi su komentari najbliži autobiografiji do koje možda nikada nećemo doći. Njegov uvid u njegov vlastiti umjetnički proces potvrđuje ideju po kojoj smo i pretpostavljali – da je Paul McCartney glavna književna ličnost koja se oslanja i proširuje na dugu tradiciju poezije na engleskom jeziku.”

 

 

Komentiraj