ZGODAN DETALJ Mirela Holy: To je nedopustivo u normalnim demokracijama!

Autor:

21.04.2012., Zagreb - Mirela Holy, ministrica zastite okolisa i prirode u Vladi RH. rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy komentirala je za N1 pregovore o sklapanju koalicija nakon parlamentarnih izbora. Istaknula je da je uobičajeno da HDZ pregovore vodi u Banskim dvorima s obzirom na to, dodala je, da su zaposjeli sve institucije.

“To je nedopustivo u normalnim demokracijama jer oni su ipak tehnička vlada”, rekla je Mirela Holy i dodala da je prilično izvjesno da ćemo u budućnosti imati desnu vladu s velikom ulogom Domovinskog pokreta.

DP SVE BLIŽE RASKOLU Plenković odbio Penavu, Hasanbegović neće biti ministar; glasači ljuti: ‘Samo pregovaranje s HDZ-om je izdaja’

“To nije iznenađenje jer su na desnom spektru pa dijele određenu ideologiju s HDZ-om. No treba imati na umu da HDZ drži novac jer ima kasu, drži informacije jer imaju obavještajnu zajednicu, a imaju i dovoljan broj ruku u parlamentu što utječe na pregovore u smislu pritisaka i dobru poziciju kod podjeli fotelja”, istaknula je.

Mirela Holy navodi da je u Hrvatskoj politika područje interesa, i to ne javnih nego partikularnih. “Može se nešto dogoditi unutar samog DP-a, ali interes je takav da će to ići u pravcu sastavljanju vlade. I DP računa da će za četiri godine njihovi birači koji im sada zamjeraju tu koaliciju to zaboraviti, a budimo realni birači su u Hrvatskoj imaju relativno kratko pamćenje”, rekla je za N1.

O sklapanju parlamentarne većine s druge strane, Mirela Holy kaže da to nije toliko izgledno. “Moraju ići u vrlo žestoko natezanje, a i Peđa Grbin je rekao da Zoran Milanović više nije u igri kao mandatar koji je možda mogao utjecati na DP ili Most, ali to je po meni bila pogrešna procjena. Vidimo da sad Most ima određenih problema, tako da mi se manjinska vlada ne čini realnim”, pojasnila je.

Osvrnula se na plan da se konstituira Sabor i riješe neka pitanja, za koji kaže da je idealistički. “Morate računati na interes ljudi koji su u DP-u koji žele monetizirati tih svojih 13 ili 14 mandata, tako da mi se to ne čini realnim”, istaknula je i dodala: “Milanović se povukao, a s obzirom da ima dobre odnose s Grbinom, možda je u pitanju dogovor između njih dvojice za ovu priču o nekakvom novom mandataru. Ne čini mise da je došlo do razmimoilaženja, djeluju koordinirano”.

Smatra da je prilično izvjesno da ćemo imati HDZ-ovu vladu. “Nažalost, jer to će biti vlada koja će biti desnija nego do sad“, poručila je.

RASPAD SISTEMA U DP-U Radić je već odlučio; Penava na mukama: Zna da bi ga ovo politički uništilo

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Lumumba

prije 1 mjesec

Svaka dobra vlada ima dežurnog krivca. Do sada je to bio Milorad. Penava je samo SSS, pa on baš ne duma najbolje čemu takvi služe. Radić je ipak promućuran poduzetnik.