VESNA ŠKARE OŽBOLT Milanović je spasio Grbina, a pred Domovinskim pokretom je ‘Sofijin izbor’

Autor:

23.01.2021., Zagreb - Vesna Skare Ozbolt, kandidatkinja za gradonacelnicu Zagreba. 

Photo: Sasa Zinaja/NFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora. Nitko nema 76 ruku i već u izbornoj noći počele su kalkulacije oko mogućih koalicija za formiranje nove vlade. Usprkos velikoj izlaznosti koja najčešće ide u korist ljevici, HDZ je uvjerljivi pobjednik s osvojenim 61 mandatom. Slijedi SDP s 42, Domovinski pokret s 14, Most s 11, Možemo! s 10, IDS i partneri s dva, NP Sjever također dva i Fokus/Republika s jednim mandatom. 

Prošloga petka Ustavni sud održao je izvanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da je Zoran Milanović kršio Ustav i da ne može biti ni mandatar ni predsjednik nove Vlade niti nakon što podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike. Situaciju oko Domovinskog pokreta komentirala je za novi broj Nacionala Vesna Škare Ožbolt, bivša savjetnica predsjednika Tuđmana za odnose s javnošću, bivša ministrica pravosuđa u vladi Ive Sanadera i bivša predsjednica stranke Demokratski centar.

“Domovinski pokret je ostvario dobar rezultat i osvojio 14 mandata, ali ne znam bismo li ih nazvali velikim dobitnicima izbora. Ostvarili su lošiji rezultat nego na prošlim izborima. Ali, neovisno o tome, oni imaju svoju publiku i biračko tijelo što apsolutno poštujem. Međutim, pred DP-om je sad “Sofijin izbor”. Ako podrže Rijeke pravde, dio njihovih birača to će im zasigurno zamjeriti iz svjetonazorskih razloga, bez obzira na to što retorika Zorana Milanovića nije ljevičarska. Ali treba se sjetiti da dobar dio članova DP-a čine ustvari bivši HDZ-ovci, i to oni koji su HDZ napustili iz nezadovoljstva vodstvom stranke i smjerom u kojem je ta stranka krenula. Ako DP koalira s HDZ-om, samo će vratiti HDZ-u ono njegovo desno krilo koje je ranije odbacio i to je kraj DP-a. Do sljedećih izbora neće postojati. Kažem, Sofijin izbor”, istaknula je.

Dodala je da su u kampanji programi koje su stranke nudile potpuno zasjenjeni prepucavanjem dvojice alfa mužjaka s dvaju brda – premijera i predsjednika Republike. “Pa je li itko pročitao ijedan od tih programa? To je bilo toliko dosadno i nečitljivo da nikoga ne zanima. Uostalom, svi imaju manje-više iste programe. To je skup lijepih želja, koje mogu postati stvarnost samo uz pomoć ljudi. Dakle, opet se svodi na ljude. Pitanje je koje ljude stavljaš na liste i imaju li kapaciteta bilo što promijeniti nabolje. No ja već razmišljam o onoj drugoj fazi, a to je faza formiranja vlasti. Prva faza prošla je kako je prošla, HDZ je očekivano relativni pobjednik iako je Milanović jako pomogao SDP-u, koji je ostao bez pola kluba u Saboru, a osobito je pomogao Peđi Grbinu. Njega je Milanović spasio. I bolje da je zasjenio program SDP-a, jer tko zna kako bi to bez njega završilo. Možda bi to bio i debakl SDP-a. No to je sada jedna druga priča. Dakle, dolazimo do faze dva. Pitanje je hoće li HDZ kao relativni pobjednik izbora moći sastaviti većinu i lagano formirati vlast. U kampanji su svi sa strane tvrdili da neće s HDZ-om. Sad ćemo vidjeti”, dodala je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Condor Ito

prije 1 mjesec

Sve rečeno je točno, ali nije sve rečeno.