Škare Ožbolt za Radio Nacional: Više je stvari riješio mobitel Josipe Rimac, nego svi koji su dosad radili na tome

Autor:

10.05.2021., Zagreb - Vesna Skare Ozbolt, kandidatkinja za gradonacelnicu Zagreba. 

Photo: Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Ivan Turudić izabran je za glavnog državnog odvjetnika s 78 glasova saborskih zastupnika. Sa svih strana dolaze reakcije. Predsjednik Milanović izbor Turudića smatra nacionalnom katastrofom, a sve koji su glasali za njega osobama koje ne vole Hrvatsku. Oporba poziva na otpor zbog HDZ-ovog pokoravanja institucija.

Njegov izbor pokazuje HDZ-ov smjer i čini se da je potaknuo oporbene stranke da razmisle o zajedničkom istupu na izborima.

Glavnim državnim odvjetnikom, čovjekom zaduženim za progon kriminalaca opasnih po državu, postao je čovjek koji se nalazi pod mjerama sigurnosnih službi. Sigurnosne službe, kao i istražni organi u slučaju Josipe Pleslić poznatije kao Rimac, došli su do spoznaja o neprimjerenim odnosima koje je kao sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, a potom i sudac Visokog kaznenog suda RH imao s osobama u krivičnim postupcima.

Javnost koja brani Turudića kao razlog napada na njega stavlja njegovo hrvatsko opredjeljenje i sudjelovanje u Domovinskom ratu zaboravljajući da je u konačnici to otegotna okolnost, jer svojim djelovanjem skrnavi ideale za koje se borio.

Sanader je imao ‘svog dečka’, očito je ima ga i Plenković. Gošća dana Radio Nacionala je Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa u vladi Ive Sanadera koja se zbog Turudića sukobila s bivšim premijerom.

  • Baš sam neki dan čitala te transkripte razgovora između mene i Sanadera i Šeksa. Dakle, ja sam se sukobila s njima iz razloga što su tražili u postupku imenovanja predsjednika Županijskog suda Turudića. On je bio predložen usmeno, nikad pismeno naravno, od Sanadera da bude predsjednik suda. Ja sam dobila naputak da ga imenujem, što sam odbila. Onda smo napravili kompromis da postavim vršitelja dužnosti.

  • Ovo je repriza svega što se tada događala, ali u drugoj konstelaciji. Interesantno je da je taj čovjek pritisnuo premijera da tako snažno lome kičmu ljudima.

  • I tada su bila tri kandidata i ja nisam izabrala Turudića nego sutkinju oko koje nije bilo nikakve kontroverze.

  • Nisam očekivala da će premijer njega izabrati, ali je očito da mora nešto odraditi jer inače ne znam zašto bi inače lomio ljude zbog Turudića

  • Ja mislim da svatko tko poznaje situaciju mora reagirati na ovo. Po meni je ovo katastrofa. Najgora stvar je kada vam ovoliki broj SMS-ova iscuri van. Više je mobitel Josipe Rimac riješio stvari nego svi koji su do sada radili na tome. Sve što je izašlo van duboko kompromitira nepristranost i kredibilitet djelatnika sudbene vlasti.

  • U životu ne možete biti stopostotni čistunac, ali sudački kodeks vam nalaže da se ne možete družiti s osobama koje su pod istragom, ne možete biti u prostorima gdje su takve osobe. Jednostavno, to je tako.

  • Ovo može ići u dva smjera. Ako HDZ osvoji izbore, pokušati će popraviti katastrofalnu promidžbenu sliku i vrlo brzo će se ovo zaboraviti do prvog izvješća kada će oporba sve izvlačiti, a Turudić će se praviti da se popravio. Druga situacija je ako oporba dođe na vlast, tada će oni morati pričekati godinu dana do izvješća pa ako nije, stvar je jasna

  • Mislim da će doći do ozbiljnog sukoba s europskim tužiteljem s obzirom na njegove izjave, a onda to dobiva jednu internacionalnu dimenziju.

Cijelo gostovanje preslušajte u nastavku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Djidjo

prije 3 tjedna

Žena dobro poznaje sudbenu vlast i sve što je iznijela u razgovoru su neosporne činjenice ili "živa istina"!!!!!