RADIO NACIONAL Vesna Škare Ožbolt: Mobitel Josipe Rimac trebao bi postati državno blago

Autor:

23.01.2021., Zagreb - Vesna Skare Ozbolt, kandidatkinja za gradonacelnicu Zagreba. 

Photo: Sasa Zinaja/NFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Vrijeme prije izbora obilježile su brojne afere vezane uz način vladavine HDZ-a o kojima je Nacional opširno pisao, sramotan manevar vezivanja izmjena Kaznenog zakona u pogledu proglašavanja femicida uz usvajanje  „Lex AP“  koji utire put smanjenju novinarskih sloboda i prava govora.

Kap koja je prelila čašu je nametanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, zbog čega je došlo do prosvjeda oporbe. Taj postupak gurnuo je Zorana Milanovića da se mimo svoje ustavne uloge predsjednika uključi u okviru svojih ovlasti uključi u izbornu kampanju. Njegov ulazak u izborni proces Ustavni sud popratio je samo upozorenjem, ostavljajući mjesta za moguće manevre oko poništenja izbora u slučaju nepovoljnog ishoda za HDZ, što je možda nategnuto, ali moguće.

O tome Zrinka Vrabec Mojzeš u emisiji ‘Na vrućem stolcu’ Radio Nacionala razgovara s Vesnom Škare Ožbolt, bivšom savjetnicom predsjednika Franje Tuđmana za odnose s javnošću, bivšom ministricom pravosuđa u Vladi Ive Sanadera i bivšom predsjednicom stranke Demokratskog centra.

Emisiju UŽIVO slušajte OVDJE.

Izašla sam iz stranke Republika Damira Vanđelića jer smatram da je to obmana. Ne želim o tome govoriti jer sudjeluje u kampanji i ne želim mu naštetiti.

Rekla bih da je Milanović mobilizirao birače ljevice, ali je mobilizirao  i sve one koji bi ostali kod kuće. Ovo je sad takav košmar i unakrsna vatra svih protiv svih i sada se radi o tome ideš li na izbore ili ne. Da nije bilo njega, kakvi bi to bili izbori. Bez njegovog upliva siguran protivnik bio bi HDZ, Plenković bi prošao kroz kampanju kao kroz putar. Milanović je one man band i na njega je uprta pažnja.

Stranke koje su napustile koaliciju, njih četiri, nju nisu napustile zbog Milanovića već zato jer nisu mogli dobiti bolje mjesta na izbornim listama.

Jako je puno spinova i Milanović je trebao dati ostavku. Je li? Nije dao. Ovo je postalo degutantno. Užas jedan koliko je dezinformaciija u eteru. Htjeli ili ne htjeli, ljudi to vole čuti.

Radio Nacional

Ja bih mogla reći da on ima jedno iskustvo i stvar bi bila čišća da je dao ostavku. To je folklor. Drugi dio je kako se stvara vlada, kako se ona formira i kakva je uloga premijera a i koje ovlasti ima pri proglašenju vlade predsjednik.

Ustav sud je trasirao okvire unutar kojih se možete kretati u kampanji. Milanović više hoda po Hrvatskoj, ali rječnik mu je isti kao i prije, obzirom na to tko mu se nađe na putu. Kao nevina kravica.

Ja imam opekotina od predmeta i slučaja tog Turudića, mogu reći da jaka pravna država nije važna jer ne bi glasali za HDZ. Takav slučaj se ponavlja svakih sedam godina. Pa nije im bitno. Vidjet ćete po glasovima je li im slučaj Turudić bitan?

U svakom slučaju, politika komunicira s određenim djelatnicima pravosuđa da se dogovaraju poslovi, presude u vremenu kad bi pretpostavljali da toga nema, s obzirom na članstvo u EU. Evo, mobitel Josipe Rimac trebao bi postati državno blago. Svi koji su unutra ne mogu biti državni djelatnici.

Ovo što je sad izašlo tijekom izbora DORH bi trebao izaći i reći mi ćemo to provjeriti. Nema nikakve reakcije državnih organa.

Radio Nacional

To je počelo u vrijeme kada su suci iz bivšeg sustava zamijenjeni bez obzira na djelovanje i provedena je kvazi lustracija i loša tranzicija. Ti novi koji su birani preuzeli su manire onih starih i birani su po političkoj liniji.

Ja bih rekla da je Milanović časna sestra u odnosu na sve druge koji bi se trebali bojati sudskog progona. Pitam se zašto HDZ-ova vlada lomi sve da Turudića stavi na poziciju? Svaka vlada HDZ-a lomi sve da bi njega namjestili. Lomili su i Kolindu Grabar Kitarović koja je poderala papir za njegovo imenovanje za suca Vrhovnog suda.

Nije stvar mijenjati kriterije za izbor Ustavnih sudaca, treba mijenjati ljude!

Programi su dosadni i nečitljivi. Opet se sve svodi na ljude. Pitanje je imaju li ljude koji bi to proveli. Ja mislim da je Milanović jako pomogao SDP-u i spasio Grbina i stranku. To bi bio debakl za SDP da je ostao kakav je bio desetkovan prije izbora. HDZ će vjerojatno pobijediti ali sve stranke koje bi mogle prijeći prag govore da neće koalirati sa HDZ-om i da nemaju koalicijski potencijal. Vlada nacionalnog jedinstva nema stranačku ideologiju nego je to nešto drugo. Ta vlada bi onda bila formirana zbog nekih viših ciljeva odmaknutih od ideoloških osnova

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Robert Knezevic

prije 1 mjesec

A zašto sad niko ne prijavi predsjednika upravnog suda u Splitu Čovića za zloporabu položaja i ovlasti jer su ove poruke dokaz bilo bi normalno da ga DORH ispita a i da se izuzmu dokazi iz informatike suda da joj je poslao presudu prije objave Sad bi novinari morali to pitati DORH A zašto ne pitaju nego samo filozofiraju općenito. Zato jer je većina novinara u istoj kaljuži s njima pa vidite i te poruke sa urednicom večernjeg lista su dokaz.