RASPAD SISTEMA U DP-U Radić je već odlučio; Penava na mukama: Zna da bi ga ovo politički uništilo

Autor:

06.07.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi "4. Pride Ride odrzan u zagrebackom Sigetu“ govorili su Ivan Penava i Mario Radic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon raskola u Mostu, čini se da je i Domovinski pokret upao u ozbiljne problem, a kako se čini glavni razlog tome su dvije struje unutar stranke – ona predsjednika i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i one potpredsjednika stranke, poduzetnika Marija Radića.

Radić je, navodno, skloniji koaliciji s HDZ-om i ona je po njemu više-manje dogovorena u razgovorima s HDZ-om. Penava, pak, smatra da bi koalicijom s HDZ-om DP izgubio identitet i vjerodostojnost, a on ostao bez vlasti u stranci, dugoročno i u Vukovaru, tvrde insajderi za Telegram.

Radićeva struja u neformalnim je pregovorima tražila četiri ministarstva u novoj vladi te kontrolu nad nekoliko državnih poduzeća, tvrde insajderi za Telegram. Zauzvrat bi pristali na varijantu koalicije u kojoj manjine iz sabora pružaju podršku novoj vladi, ali da u njoj nema SDSS-a. Radić je u jučerašnjim izjavama tvrdio da su te informacije laž i spinovi.

Penava navodno ne želi nikakvu suradnju s SDSS-om. Bio je inicijalno skloniji varijanti šire nacionalne koalicije kakvu je uoči izbora zagovarao predsjednik Milanović, barem na kraći period, kako bi HDZ otišao u oporbu, a DP zatim pokušao zahvatiti širi prostor na desnici.

Da u DP-u stvarno postoji raskol među dvojicom vodećih ljudi, pokazuje i činjenica da su jučer održali odvojene presice. Uz to, na pregovore s SDP-om i Mostom je išao Penava, dok je na pregovore s HDZ-om išao Radić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Josip Smrekovac

prije 1 mjesec

Mislim da je blizu kraj vašem zamagljivanju činjenica i kreiranju javnog mnijenja po narudžbi!