BORBA ZA FOTELJE Ovo su ministarstva koje želi DP? Dalija Orešković: Jeste li već eliminirali Srbe ili…?

Autor:

23.4.2024., Zagreb - Domovinski pokret predao je kandidacijske liste za Europski parlament. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Prošlo je sedam dana od parlamentarnih izbora, a još se ne zna tko će i na koji način sastaviti Vladu. Pregovori su u punom jeku, a Domovinski pokret koji je obećavao da s HDZ-om neće nikad, svoje je obećanje pregazio te je odlučio i njima dati priliku za dogovore oko moguće koalicije, a danas će sjesti i za stol. Razgovarali su čak i sa SDP-om, koji je jučer odustao od Milanovića kao mandatar, i Mostom. Glavni uvjet? S Možemo i SDSS-om ni pod razno. Jučerašnji dan svakako je obilježila i informacija kako je došlo do raskola u Mostu i okršaja između Marije Selak Raspudić i Marina Miletića oko lista za EU izbore. I Most i Selak Raspudić, danas će održati presicu u kojoj će vrlo vjerojatno iznijeti informacije vezane uz glasine.

Tijek događaja pratite na nacional.hr


HDZ: Netočne su informacije o podjeli ministarstava s DP-om

Premda je, prema neslužbenim informacijama koje je objavio RTL, Domovinski pokret zainteresiran za četiri ministarstva, što su već i komunicirali HDZ-u, iz HDZ-a to demantiraju.

“Plasiraju se netočne informacije o ‘podjeli ministarstava između HDZ-a i DP-a’ i ‘imenima budućih ministara’. Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade tijekom održanih konzultacija”, rekao je HDZ-ov Marko Milić.


PGS nezadovoljan brojem mandata

Predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je ta politička stranka nezadovoljna brojem izborenih mandata u Saboru koalicije IDS-PGS-UK, ali da je zadovoljna brojem glasova birača.

Vasilić je rekao da su očekivali da koalicija ostvari tri saborska mandata, te da PGS ima svog saborskog zastupnika. Ova koalicija dobila je dva mandata, a u Sabor idu dva kandidata IDS-a, pri čemu je Vasilića, drugog na kandidacijskoj listi, prestigao IDS-ov Loris Peršurić, temeljem preferencijskih glasova birača,

Vasilić je ustvrdio da raste podrška birača regionalnim političkim opcijama, što je dobra podloga za sljedeće lokalne izbore. No, istaknuo je, zbog izbornog zakona i razgraničenja izbornih jedinica, regionalne stranke su u nepovoljnijoj situaciji u odnosu na velike nacionalne stranke, pa im za osvajanje jednog saborskog mandata treba znatno više glasova.

Ocijenio je da je najizglednije da se parlamentarni izbori ponove jer smatra da će se HDZ teško dogovoriti s Domovinskim pokretom. S druge strane, rekao je, ako bi SDP i partneri uspjeli sastaviti manjinsku tehničku vladu, ona bi bila kratkotrajna.


Domovinski pokret želi ova četiri ministarstva?

U utorak je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta. Kao potencijalna ministarska imena spominju se Zlatko Hasanbegović, Slaven Dobrović te Mario Radić.

Kako RTL neslužbeno doznaje, Domovinski pokret zainteresiran je za četiri ministarstva, što su već i komunicirali HDZ-u.

U preliminarnim razgovorima zanimaju ih Ministarstvo kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, što smatraju da treba izdvojiti iz gospodarstva kao i da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo.

Kao potencijalna ministarska imena spominju se Zlatko Hasanbegović za kulturu, Slaven Dobrović, bivši Mostovac, kao ministar zaštite okoliša, što je i bio u Vladi 2015. (tada je bio ministar Okoliša i energetike) te Mario Radić kao ministar demografije.

Nitko od aktera pregovora ne govori da je podjela ministarstava gotova stvar, nego i dalje dio pregovora, koji će se, kako nam je neslužbeno rečeno, nastavit u nedjelju ili ponedjeljak.


Trenutno 57 zastupnika podržava konstituiranje antikorupcijske većine

Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak rekao je u srijedu da za sada 57 zastupnika podržava ideju o konstituiranju antikorupcijske većine koja bi donijela tri zakona, ukinula takozvani lex AP, promijenila izborni zakon i smijenila glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

“Ideja je da se što je moguće prije konstituira Sabor, da se stvori antikorupcijska većina koja će donijeti tri zakona, to su ukidanje lex AP, smjena Ivana Turudića i promjena izbornog zakona. To će biti platforma za daljnje razgovore i daljnji smjer“, rekao je Puljak nakon sastanka partnera iz koalicije Rijeke pravde koji se održao u središnjici SDP-a.

Dodao je da tu ideju zasad podržava 57 zastupnika, koalicija Rijeke pravde, Možemo!, Matija Posavec, IDS i Fokus, a da manjine stoje po strani i čekaju rasplet događaja.

Više pročitajte OVDJE.


‘I, jeste li već elimnirali Srbe?’

Dalija Orešković oglasila se na platformi X gdje se osvrnula na prvi krug pregovora HDZ-a i Domovinskog pokreta.

“I, jeste li već eliminirali Srbe ili ćete to nakon što se do konačnog rješenja stigne?”, napisala je.


Kosor žestoko o Domovinskom pokretu

Bivša premijerka Jadranka Kosor podsjetila je na riječi koje su izgovarali članovi Domovinskog pokreta prije izbora.

ŽESTOKO PO DP-OVCIMA Kosor: Glas za AP je glas ‘za silovatelje i ratne zločince’, grmili su prije par dana…


Domovinski pokret putevima Mosta?

Nakon raskola u Mostu, čini se da je i Domovinski pokret upao u ozbiljne problem, a kako se čini glavni razlog tome su dvije struje unutar stranke – ona predsjednika i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i one potpredsjednika stranke, poduzetnika Marija Radića.

Radić je, navodno, skloniji koaliciji s HDZ-om i ona je po njemu više-manje dogovorena u razgovorima s HDZ-om. Penava, pak, smatra da bi koalicijom s HDZ-om DP izgubio identitet i vjerodostojnost, a on ostao bez vlasti u stranci, dugoročno i u Vukovaru, tvrde insajderi za Telegram.

Radićeva struja u neformalnim je pregovorima tražila četiri ministarstva u novoj vladi te kontrolu nad nekoliko državnih poduzeća, tvrde insajderi za Telegram. Zauzvrat bi pristali na varijantu koalicije u kojoj manjine iz sabora pružaju podršku novoj vladi, ali da u njoj nema SDSS-a. Radić je u jučerašnjim izjavama tvrdio da su te informacije laž i spinovi.


DP o pregovorima

Nakon što je ministar obrane Ivan Anušić potvrdio da pregovori Domovinskog pokreta i HDZ-a teku konstruktivno, najavljujući nastavak razgovora krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, detalje današnjeg sastanka kratko je objavio i Domovinski pokret.

“Svi razgovori prošli su u vrlo konstruktivnom tonu. Razmijenili smo stajališta i poglede o različitim temama, razmotrili moguće poteze i rješenja, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje Vlade. Domovinski pokret ponovio je stajalište prema kojemu ne može biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo. Od te pozicije u pregovorima ne odustajemo”, priopćili su iz Domovinskog pokreta pa dodali:

“Osim toga, vrlo smo jasno istaknuli svoja programska načela koja predstavljaju temelj za moguću suradnju. Domovinski pokret dobio je povjerenje velikog broja birača koji mogu biti sigurni da ćemo to povjerenje opravdati čvrsto i dosljedno inzistirajući na našim načelima. Cilj nam je sigurna i prosperitetna Hrvatska. Pregovori će se nastaviti idućih dana, a u međuvremenu obavit ćemo konzultacije s članovima Predsjedništva i Domovinskog odbora te ćemo ih izvijestiti o tijeku pregovora kao i o trenutnim pregovaračkim pozicijama. O budućim koracima Domovinski pokret na vrijeme će obavijestiti medije i hrvatsku javnost.”


Sastale se Rijeke pravde

Nakon jučerašnjeg sastanaka s predstavnicima Domovinskog pokreta, danas se sastala i koalicija Rijeke pravde. Predstavnici stranaka na čelu sa SDP-om nadaju se da će na kraju ipak oni biti ti koji će uspjeti okupiti parlamentarnu većinu.


Kolakušić: ‘Ja sam daleko najpopularniji hrvatski političar u EP-u u povijesti’

Zastupnik EU parlamenta Mislav Kolakušić gostovao je u N1 gdje je komentirao nedavne parlamentarne izbore i skorašnje europske.

Kolakušić kaže da se opet kandidirao jer “ako se želite baviti politikom morate izlaziti na sve izbore i obuhvatiti što više mandata jer samo s mandatom možete djelovati”.

“Ja sam daleko najpopularniji hrvatski političar u EP-u u povijesti. Ono što ja govorim to vidi nekoliko milijuna ljudi. Većina onoga što govore ostali političari su neke isprazne fraze i ponavljanja”, rekao je.


Anušić otkrio kako su protekli pregovori s Domovinskim pokretom

Održan je novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije dao je i HDZ-ov Ivan Anušić.

“Održan je 2. sastanak s DP-om. Birači su dali jasnu poruku i HDZ-u i DP-u i zajedno smo došli natpolovični broj mandata. Razgovori teku kako smo planirali, a krajem tjedna je novi sastanak”, kazao je.


Puljak: Prestanimo s ultimatumima i ujedinimo se protiv HDZ-a

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak još je jednom pozvao da se stvori antikorupcijska većina, koja će donijeti tri zakona – ukidanje lex AP, smjena Turudića i promjena izbornog zakona.

“To bi bila platforma za daljnji smjer. Pozivamo sve one kojima je stalo do toga da HDZ treći put dođe na vlast, neka se pridruže toj ideji i neka svi prestanemo s ultimatumima. Bitno je da se svi ujedinimo kako HDZ ne bi treći put došao na vlast. To bi značilo sve kojima je stalo da HDZ treći put ne dođe na vlast. Vrijeme je da se svi izjasne oko te ideje”, kazao je Puljak za N1 i dodao: “Ako je Domovinskom pokretu stalo do toga da HDZ ne dođe na vlast i ako mu je stalo do borbe protiv korupcije, pridružit će se toj ideji.”


Gotov sastanak HDZ-a i DP-a: ‘Bio vrlo konstruktivan’

Održan je novi krug konzultacija između pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta.

“Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju. Razmotrena su ključna područja i teme potencijalne suradnje. U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade”, kazao je glasnogovornik HDZ-a Marko Milić.


Božo Petrov o raskolu u stranci

Predsjednik Mosta Božo Petrov održao je konferenciju za medije te ja na njoj govorio o raskolu u stranci.

“U eteru su se pojavila razne netočne informacije. Sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta, mi smo htjeli da mi koji smo prepoznatljivi budemo svi na listi. Smatramo da ta lista treba biti jaka, jer se te loše zakonske inicijative donose u EU, a naša vladajuća klika ih samo provodi. Smatramo da se glas zdravog razuma treba čuti i u Europskom parlamentu. Kolegica Selak Raspudić i kolega Raspudić su se odlučili povući.

Zbog intenziteta kampanje dođe do pogreški. Smatram da su njih dvoje izrazito principijelni karakterni i čestiti ljudi.

Ja sam birao i želio da budu svi na listi. A oni taj dio nisu mogli prihvatiti. Vi izvucite zaključke, žao mi je što nećemo ići svi na toj listi”, kazao je Petrov. Više pročitajte OVDJE.


Na konferenciji za novinare oglasila se Marija Selak Raspudić

“Jučer osim što je bio težak dan. Odlučila sam pričekati sa svojim obraćenjem. Počele su kružiti razne priče, kako bi rekla što se dogodilo”, kazala je. Više pročitajte OVDJE.


Vučemilović: ‘Na sastanak s nama i SDP-om došao je Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka’

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.

“Kada govorimo o Domovinskom pokretu, Mostu, Hrvatskim suverenistima, nema tu previše razmimoilaženja po pitanju brojnih svjetonazorskih pitanja. Mi smo svjetonazorski vrlo bliske tri stranke. Tako da je takav razvoj događaja bio nekako i očekivan”, rekla je Vučemilović.

Osvrnula se na pregovore Domovinskog pokreta s SDP-om i HDZ-om.

“Ono što je meni osobno privuklo pozornost je činjenica da je jučer na sastanku s SDP-om i na sastanku s nama bio gospodin Penava, a danas će na sastanku s HDZ-om biti Mario Radić. To je vrlo jasna poruka – koje razgovore su shvatili ozbiljno i kojima su pristupili ozbiljno, a koje rade tek toliko “pro forma”, dodaje Vučemilović i ističe da je najizglednije da novu vladu čine HDZ i DP.


‘Raspudići su obrazovaniji od ostatka ekipe u Mostu, sekta koja je okupljena oko Grmoje i Petrova ne može to kontrolirati’

Politički komentator i nekadašnji savjetnik Andreja PlenkovićaKrešimir Macan, kazao je za RTL da Mostu odlaze možda najpoznatiji ljudi uz Nikolu Grmoju.

“Oni su obrazovaniji od ostatka ekipe u Mostu, intelektualci su širokog spektra i mogu ići na bilo koju funkciju bez problema. Onda ova sekta koja je okupljena oko Grmoje i Petrova ne može to kontrolirati, njima je lakše kontrolirati ovo malo sa strane što imaju. Bilo je to pitanje vremena”, dodao je.


Škare Ožbolt o izborima, Turudiću…

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt komentirala je plan oporbe da se konstituira Sabor kako bi se poništilo imenovanje Ivana Turudića.

Škare Ožbolt tvrdi da saborska većina ne može jer je on imenovan od strane Sabora. “Njegov postupak razriješena može ići samo kako je propisano zakonom. On nije stupio dužnost, ali je već imenovan”, rekla je.

“Sama činjenica da ovog trenutka imate dva državna odvjetnica, i da je je dan od njih i sudac i prima sudsku plaću, to Ustavni sud ne zanima”, dodala je za N1.

O IZBORIMA, TURUDIĆU… Škare Ožbolt: ‘Svako približavanje HDZ-u znači približavanje Suncu od kojeg nestaješ’


Mostovac Miletić se oglasio na Facebooku

“Nikome dobri Bog ne daje niti jednog grama tereta da nosi više nego li može nositi. A oni koji se pouzdaju u Njega, slomiti se ne mogu. Ta ne ovisi naš pad, naše lomljenje o ljudima, jer ili stoji ili pada – stvar je Gospodina, govori Riječ Božja u Bibliji”, napisao je Miletić.


U 10 počinju razgovori DP-a i HDZ-a

Tu je informaciju otkrio DP-ov Bartulica na HRT-u.


Selak Raspudić u 10:30 pred novinarima, Petrov u 11:30

Konferencija za novinare predsjednika Mosta Bože Petrova je u 11:30, a samo sat vremena prije njega, oglasit će se Marija Selak Raspudić.


Raskol u Mostu

Jučer je procurila informacija da Raspudići izlaze iz Mosta zbog svađe s Miletićem. Božo Petrov nije htio otkriti jesu li Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić napustili stranku.

“Ne znam što vam nije jasno. Sada neću ništa govoriti”, rekao je Petrov dodavši da je Marin Miletić na 12. mjestu Mostove liste za Euro parlament.

Više pročitajte OVDJE.


Grbin: Odustali smo od Milanovića

“Predsjedništvo SDP-a donijelo je dvije odluke. Prva se tiče smjera naši pregovora s drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor. Ne sa svima, s HDZ-om nemamo namjeru razgovarati. Ono što SDP jednoglasno smatra prioritetom, to je konstituiranje Sabora. Tako osiguravamo parlamentarni nadzor. Pregovori oko konstituiranja nove vlade će potrajati i pitanje je kakav će biti njihov ishod. Ono što ne smijemo dopustiti je da ova vlada djeluje bez nadzora”, kazao je Grbin, jučer.

“Ovo mora biti gotovo do 26. svibnja kako bi spriječili da Turudić postane šef DORH-a i da kriminal ovlada hrvatskim pravosuđem. Ako se taj rok ne ispoštuje, onda ovo ništa nema smisla.”

Kazao je i kako se Turudića ne može razriješiti ali se odluka o imenovanju može staviti van snage.

Na pitanje jesu li odustali od Zorana Milanovića kao mandatara rekao je – da. Više pročitajte OVDJE.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.