GOTOVA SJEDNICA SDP-A Grbin otkrio je li SDP odustao od Milanovića

Autor:

27.03.2024., Zagreb - Pedja Grbin u razgovoru sa novinarkom Petrom Maretic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

SDP-ov Peđa Grbin oglasio se nakon sjednice SDP-a.

“Predsjedništvo SDP-a donijelo je dvije odluke. Prva se tiče smjera naši pregovora s drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor. Ne sa svima, s HDZ-om nemamo namjeru razgovarati. Ono što SDP jednoglasno smatra prioritetom, to je konstituiranje Sabora. Tako osiguravamo parlamentarni nadzor. Pregovori oko konstituiranja nove vlade će potrajati i pitanje je kakav će biti njihov ishod. Ono što ne smijemo dopustiti je da ova vlada djeluje bez nadzora”, kazao je.

“Svi razgovori oko formiranja vlade trebaju uslijediti nakon toga. Formiramo pregovarački odbor – u njemu će biti Marko Krička i ja, a treću osobu ćemo dogovoriti tijekom sutrašnjeg dana s političkim strankama koje su činile koaliciju Rijeke pravde”, objasnio je predsjednik SDP-a.

Kazao je kako su prijedlog javno podržali Fokus, Možemo… Te da moraju s koalicijskim partnerima definirati trećeg ili četvrtog člana pregovaračkog odbora, a onda će se dogovarati s ostalim strankama

“Ovo mora biti gotovo do 26. svibnja kako bi spriječili da Turudić postane šef DORH-a i da kriminal ovlada hrvatskim pravosuđem. Ako se taj rok ne ispoštuje, onda ovo ništa nema smisla.”

Kazao je i kako se Turudića ne može razriješiti ali se odluka o imenovanju može staviti van snage.

“Podsjetit ću na nešto što sam rekao prije nekoliko dana: Hrvatsku čekaju razgovori o formiranju buduće vlade koji će trajati danima, tjednima, a možda i mjesecima. Neke države parlament formiraju automatizmom i parlament radi bez obzira na to što pregovori o formiranju vlade traju mjesecima.”

Na pitanje jesu li odustali od Zorana Milanovića kao mandatara rekao je – da.

“Vidjeli ste što je rekao Most i IDS. Važno je pregovarati. Sve opcije su na stolu”, izjavio je i dodao da na Predsjedništvu stranke nije bilo govora o odgovornosti za rezultat izbora.

BORBA ZA VLAST! Penava o detaljima pregovora, Plenković odbio uvjet DP-a, raskol u Mostu…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 4 tjedna

Ne dragi Peđa razgovori o budućoj Vladi neće se odugovlačiti. Već je Domovinski pokret prodao guzicu Plenkoviću i Oni mogu sklopiti čvrstu Vladu. Na žalost premalo ste bili prisutni u medijima i premalo ste obrađivali biračko tijelo. Ljudi vole slušati lijepe stvari makar im lagali. Velik dio krivice snosite i Vi pa očekujem od Vas kako ste obećali i ostavku. Što se tiče Zorana Milanovića On je potaknuo birače desnice a ne ljevice. Kako to? Lijepo, još je uvijek aktualna Kokošarska koalicija u umovima ljudi... barem onih koji pamte tu koaliciju.