PLENKOVIĆ U ZEMLJI ČUDESA ‘Moguće je da i SDSS i DP surađuju s nama. Kako? Pa lijepo’

Autor:

23.4.2024., Zagreb - Stranka Hrvatska demokratska zajednica predala je kandidacijske liste za Europski parlament. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predao je u utorak DIP-u u Hrvatskom saboru HDZ-ovu listu za europske izbore, koju predvodi on osobno i za koju vjeruje da će biti pobjednička, baš kao što su, naglasio je, pobjedničke bile i sve na dosadašnjim izborima od 2013. do 2019. godine.

“Vjerujem da će lista biti pobjednička kao i dosad. Očekujemo više i potpore birača i više mandata nego zadnji put”, rekao je Plenković pa istaknuo da upravo HDZ predvodi europsku politiku u Hrvatskoj.

Kazao je kako se s Domovinskim pokretom čuo danas te da sutra nastavljaju razgovore.

“Poštujemo volju birača koji su najveće povjerenje dali HDZ-u. U poziciji smo kao relativni pobjednik da po treći put pristupimo sastavljanju parlamentarne većine, to ćemo, uvjeren sam, učiniti i onda brzo slijedi formiranje vlade. Moramo što prije završiti političke pregovore i prionuti poslu. Izbori služe zato da dođemo na demokratski test pred narod.”

Na pitanje o kombinacijama kaže: “Razgovarat ćemo svakako s Domovinskim pokretom, razgovaramo i sa svim zastupnicima nacionalnih manjina. Razgovarali smo i s predstavnicima liberalnih stranaka. S ovima koji se a priori uvjeravaju da bi gubitnici trebali sastavljati većinu, izlišno je pomišljati na razgovore. Vladu sastavljaju pobjednici, ne gubitnici.”

Mogu li DP i SDSS na istoj strani? “Mislim da je moguće da i jedni i drugi surađuju s nama.”

Kako? “Pa lijepo. Razgovori se vode. Imali smo slične situacije u prethodnom mandatu. Ako postoji konsenzus programskih načela, onda se sve može dogovoriti, a mi imamo puno iskustva. Malo nekad bude i žao kolegama iz opozicije koji umjesto da su čestitali, koprcaju se u deluziji da će sastaviti vladu. Neće.”

Na pitanje dolazi li u obzir deratifikacija Istanbulske konvencije, u kontekstu suradnje s Domovinskim pokretom, rekao je: “Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe. Riješili smo tu dilemu rodne ideologije. Naše su pozicije jasne. Ta tema je, što se nas tiče, apsolvirana.”

BORBA ZA VLAST! Penava o detaljima pregovora, Plenković odbio uvjet DP-a, raskol u Mostu…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.