KRIŽALJKE HDZ ‘kemija’ kako ne izgubiti manjince. DP: Nikako nećemo SDSS u većini u Saboru. Pupovac zasad…

Autor:

06.01.2024., Zagreb - Proslava Pravoslavnog Bozica u hotelu Westin. Premijer Andrej Plenkovic, Milorad Pupovac Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

HDZ: SDSS ne mora biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad. DP odbio. Ni Pupovac navodno nije oduševljen, zasad šuti

HDZ pokušava složiti parlamentarnu većinu, a potom i Vladu. Traže se načini kako doći do kompromisa i do brojke od 76 zastupnika. 

Izvor iz HDZ-a rekao je da građani žele još desniju vladu.

“Građani su nam rekli svoje i da žele vladu koja će biti desnija nego dosad. Nemamo opcije nego s Domovinskim pokretom. Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad. A pružili bi podršku toj vladi iz Sabora. Ići ćemo u tom smjeru jer i Plenković nema druge opcije”, rekao je sugovornik iz redova HDZ-a za 24sata.

HDZ i Domovinski pokret danas su započeli pregovore, pitanje uređenja manjinaca u Vladi je na stolu kao neko kompromisno rješenje. Čak se razmatra i opcija da bi neka druga manjina, a ne SDSS, dala potpredsjednika Vlade, pišu 24sata.

Budući da Domovinski pokret ne želi sa SDSS-om, HDZ ima računicu koja daje opciju, s kojom bi sve zadovoljili.

Računica za obje strane?

Domovinski pokret bi, u toj računici HDZ-a, mogao reći svojim biračima da su maknuli SDSS iz nove vlade, a SDSS da neće u tu vladu s Domovinskim pokretom, ali da i dalje podržavaju Plenkovića i sve dobro što je on učinio dosad za manjine.

Ali, to je računica HDZ-a.

Iz Domovinskog pokreta poručili su da to njima ne dolazi u obzir.

“SDSS ne može biti dio većine”, rekao je anonimni sugovornik, naglasivši da DP ostaje pri svome.

Pupovac se zasad nije oglasio

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije odgovorio na pozive i poruke 24sata, no neslužbeno se doznaje da nisu baš oni oduševljeni idejama HDZ-a.

Podsjetimo, HDZ i DP zajedno imaju 74 zastupnika, za formiranje većine trebaju im još dva. Manjinci su najavili da će se držati zajedno, a Dario Hrebak iz HSLS-a kaže da neće podržati vladu bez manjina.

BORBA ZA VLAST! Penava o detaljima pregovora, Plenković odbio uvjet DP-a, raskol u Mostu…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.